knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami

Zrobione z ciasta przygotowanego na bazie ziemniaków, podane ze śmietaną i cynamonem. Knedle ze śliwkami to taka typowo jesienna potrawa.

Zapraszam do moich innych przepisów na kluski, placki i pierogi oraz na Instagram.

Knedle ze śliwkami

Recipe by Marek
Ilość porcji

20

knedli
Czas przygotowania

70

minut
Czas gotowania

10

minut

Kategoria: kluski, placki, pierogi, Potrawa: knedle, Stopień trudności: łatwe


Kupując śliwki, zwróć uwagę, by pestka dobrze odchodziła od miąższu. Proponowałbym śliwkę węgierkę. Jest nieduża, więc knedle będą zgrabne, a ponadto jest smaczna i pestki dobrze odchodzą.
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki
CIASTO:

  • 600 g ugotowanych ziemniaków

  • 200 g mąki pszennej tortowej – 1 szklanka + 2 łyżki kopiaste

  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

  • 1 jajko

  • sól do gotowania ziemniaków i knedli oraz do ciasta
    NADZIANIE:

  • 20 śliwek

  • cukier

  • cynamon

  • śmietana 18% – opcjonalnie

Knedle ze śliwkami – przepis

  • Obierz około 750 g ziemniaków. Ugotuj w osolonej wodzie. Odstaw do lekkiego ostygnięcia.Ziemniaki
  • Umyj śliwki i usuń pestki. W filiżance wymieszaj 3 łyżeczki cukru z 1/2 łyżeczki cynamonu.śliwki
  • Przestudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel maszynką do mięsa. Przełóż do miski, w której będziesz wyrabiać ciasto.Przestudzone ziemniakiZiemniaki przeciśnięte przez praskę
  • Do ziemniaków dodaj mąkę tortową i skrobię ziemniaczaną. Wbij jajko. Posól ciasto szczyptą soli.Składniki na ciasto
  • Wszystkie składniki wymieszaj staranie, do momentu otrzymania jednorodnej masy. Uwaga: Ciasto ziemniaczane musi być szybko zużyte. Nie może długo leżeć, bo robi się rzadkie.Ciasto na knedle
  • W dużym garnku zagotuj lekko posoloną wodę. Obsyp dobrze mąką stolnicę. Odkrój kawałek ciasta, resztę przykryj ściereczką. Z ciasta uformuj grubszy wałek. Pokrój wałek na części, z których zrobisz knedle.wałek z ciasta
  • Część ciasta rozgnieć na płasko. Połóż na środek śliwkę i wsyp trochę cukru z cynamonem. Zlep brzegi ciasta. Uformuj z ciasta kulkę. Obtocz mąką i odłóż na powierzchnię dobrze posypaną mąka. W ten sposób wyrób całe ciasto. Ja z tej ilości ciasta otrzymałem 20 knedli. Śliwki moje były małe.Uformowane knedle
  • Knedle wkładaj do gotującej się wody. Lekko zamieszaj, aby nie przywarły do dna. Od wypłynięcia, gotuj na małej mocy palnika około 4 – 5 minut. Ugotowane knedle wyjmij łyżką cedzakową na półmisek.Ugotowane knedla
  • Podawaj ze śmietaną i posypane cukrem z cynamonem. Równie smaczne są polane masłem z zarumienioną bułką tartą.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *