Knedle ze śliwkami
Zrobione z ciasta przygotowanego na bazie ziemniaków, podane ze śmietaną i cynamonem. Knedle ze śliwkami to taka typowo jesienna potrawa.
Zapraszam do moich innych przepisów na kluski, placki i pierogi oraz na Instagram.
Knedle ze śliwkami
20
knedli70
minut10
minutKategoria: kluski, placki, pierogi, Potrawa: knedle, Stopień trudności: łatwe
Kupując śliwki, zwróć uwagę, by pestka dobrze odchodziła od miąższu. Proponowałbym śliwkę węgierkę. Jest nieduża, więc knedle będą zgrabne, a ponadto jest smaczna i pestki dobrze odchodzą.
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
CIASTO:
600 g ugotowanych ziemniaków
200 g mąki pszennej tortowej – 1 szklanka + 2 łyżki kopiaste
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1 jajko
sól do gotowania ziemniaków i knedli oraz do ciasta
NADZIANIE:20 śliwek
cukier
cynamon
śmietana 18% – opcjonalnie
Knedle ze śliwkami – przepis
- Obierz około 750 g ziemniaków. Ugotuj w osolonej wodzie. Odstaw do lekkiego ostygnięcia.
- Umyj śliwki i usuń pestki. W filiżance wymieszaj 3 łyżeczki cukru z 1/2 łyżeczki cynamonu.
- Przestudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel maszynką do mięsa. Przełóż do miski, w której będziesz wyrabiać ciasto.
- Do ziemniaków dodaj mąkę tortową i skrobię ziemniaczaną. Wbij jajko. Posól ciasto szczyptą soli.
- Wszystkie składniki wymieszaj staranie, do momentu otrzymania jednorodnej masy. Uwaga: Ciasto ziemniaczane musi być szybko zużyte. Nie może długo leżeć, bo robi się rzadkie.
- W dużym garnku zagotuj lekko posoloną wodę. Obsyp dobrze mąką stolnicę. Odkrój kawałek ciasta, resztę przykryj ściereczką. Z ciasta uformuj grubszy wałek. Pokrój wałek na części, z których zrobisz knedle.
- Część ciasta rozgnieć na płasko. Połóż na środek śliwkę i wsyp trochę cukru z cynamonem. Zlep brzegi ciasta. Uformuj z ciasta kulkę. Obtocz mąką i odłóż na powierzchnię dobrze posypaną mąka. W ten sposób wyrób całe ciasto. Ja z tej ilości ciasta otrzymałem 20 knedli. Śliwki moje były małe.
- Knedle wkładaj do gotującej się wody. Lekko zamieszaj, aby nie przywarły do dna. Od wypłynięcia, gotuj na małej mocy palnika około 4 – 5 minut. Ugotowane knedle wyjmij łyżką cedzakową na półmisek.
- Podawaj ze śmietaną i posypane cukrem z cynamonem. Równie smaczne są polane masłem z zarumienioną bułką tartą.