Krokiety
||

Krokiety z pieczarkami i kapustą

Krokiety z pieczarkami i kapustą i barszcz czerwony do popicia tym zaskoczysz na pewno gości na karnawałowym przyjęciu. Prosty i szybki przepis.

Zapraszam na moje przepisy dań bezmięsnych oraz na Instagram.

Krokiety z pieczarkami i kapustą

Recipe by Marek
Ilość porcji

14

krokietów
Czas przygotowania

60

minut
Czas smażenia

15

minut



Kuchnia: polska / Potrawa: krokiety / Stopień trudności: łatwe
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Do przygotowania ciasta naleśnikowego użyłem wody gazowanej. Można naleśniki zrobić bez udziału wody, na samym mleku. Do smażenia użyłem patelni do placków naleśnikowych o średnicy 20 cm.
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • FARSZ

  • 500 g pieczarek

  • 250 g kapusty kiszonej

  • 1 duża cebula

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy…
    posiekany koperek

  • NALEŚNIKI

  • 320 g mąki tortowej typ 450 – 2 szklanki

  • 2 jajka

  • 330 ml mleka o zawartości 3,2% tłuszczu – 1 i 1/3 szklanki

  • 330 ml wody mineralnej gazowanej – 1 i 1/3 szklanki

  • szczypta soli

  • 2 łyżki oleju

  • PANIERKA

  • 1 jajko
    bułka tarta

  • 1/2 szklanki mleka

  • olej do smażenia

Krokiety z pieczarkami i kapustą – przepis

  • Przygotuj wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
    Mąkę przesiej przez sito do miski. W ten sposób usuniesz ewentualne paprochy i jednocześnie ją napowietrzysz.
    Wlej do naczynia, w którym będziesz przygotowywał ciasto naleśnikowe całe mleko i połowę wody. Wbij do płynu jajko. Rada: Wbijaj jajko najpierw na spodeczek, a ze spodka wlej do naczynia. W razie jakiejś niespodzianki ze świeżością jajka nie zmarnujesz płynu. Posól płyn. Rózgą dokładnie wymieszaj jajko z mlekiem i wodą.
    Zacznij wsypywać powoli do płynu mąkę. Jednocześnie mieszaj rózgą bądź mikserem powstające ciasto. Gdy ciasto będzie gęstnieć, dodawaj powoli pozostałą wodę. Rada: Nie wlewaj całej wody na raz. O wiele lepiej jest wyrabiać ciasto gęściejsze. Jak ciasto będzie miało gładką konsystencję i nie będzie miało grudek, wlej resztę wody. Mieszaj do połączenia wszystkich składników. Ciasto będzie stosunkowo rzadkie. Ciasto nie co zgęstnieje w czasie odpoczywania. Z takiego ciasta łatwo smażyć cienkie naleśniki. Jeżeli lubisz naleśniki grubsze, to zmniejsz ilość wody w przepisie. Tak wygląda moje ciasto na naleśniki i krokiety. Przykryj i odstaw na 30 minut, by ciasto odpoczęło. Wlej do ciasta 2 łyżki oleju. Dokładnie wymieszaj całość. Dodanie oleju sprawi, że nie będziesz musiał smarować patelni tłuszczem w czasie smażenia placków. Przed smażeniem pierwszego naleśnika, posmaruj patelnię delikatnie olejem. W ten sposób pierwszy placek będzie zawsze udany. Ustaw średnią moc palnika i nagrzej patelnię. Wlej na patelnię porcję ciasta. Smaż do zarumienienia się placka. Przewróć na drugą stronę. Usmażone placki odkładaj na talerz. Dobierz tak moc palnika, by zapiekanie placków nie następowało za szybko, bo będą surowe w środku.
    Gęstość ciastaPrzygotowanie ciasta naleśnikowego
  • Gdy ciasto odpoczywa, przygotuj farsz do krokietów. Kapustę kiszoną, jeżeli jest za kwaśna, możesz przepłukać w wodzie. Włóż do garnka i zalej szklanką zimnej wody. Dodaj ziarna ziela angielskiego oraz liść laurowy. Gotuj na małej mocy palnika przez 30 minut pod przykryciem. U gotowaną kapustę odciśnij i poszatkuj nożem. Pieczarki oczyść i umyj pod bieżącą wodą. Pokrój w słupki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Rozgrzej na patelni 4 łyżki oleju. Zeszklij cebulę. Dodaj pokrojone pieczarki. Duś pod przykryciem na małej mocy palnika przez 15 minut. Pod koniec duszenia dodaj posiekaną kapustę. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Dodaj posiekany koperek. Wszystko dokładnie wymieszaj. Farsz odstaw do wystygnięcia.Przygotowanie farszuGotowy farsz
  • Ułóż na placku porcję farszu. Zawiń naleśnik. Jeden ze sposobów formowania naleśników pokazuję na zdjęciu.Formowanie krokietaZawinięty krokiet
  • Na głębokim talerzu roztrzep widelcem jajko z mlekiem. Maczaj naleśnik w płynie i obtaczaj w bułce tartej. Smaż na złoty kolor na patelni.Panierka
  • Usmażone krokiety podawaj z czerwonym barszczem.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *