Potrawka warzywna z kopytkami

Potrawka warzywna z kopytkami

Potrawka warzywna to przepis na smaczny i pożywny wegetariański obiad. Możesz ją podać z kaszą lub makaronem. Ja podałem z kopytkami.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania bezmięsne oraz na Instagram.

Potrawka warzywna z kopytkami

Recipe by Marek
Ilość porcji

4

porcje
Czas przygotowania

60

minut
Czas duszenia

20

minut

Kuchnia: kuchnia jarska / Potrawa: potrawka warzywna/ Stopień trudności: łatwe




Warzywa, których użyłem do przygotowania potrawki, są tylko propozycją, możesz użyć swoich ulubionych warzyw oraz przypraw. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 4 średnie pieczarki

  • 2 średnie marchewki

  • 1 korzeń pietruszki

  • kawałek korzenia selera

  • średnia papryka słodka

  • 2 duże cebule

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 łyżki keczupu lub salsy

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy

  • olej do smażenia

  • posiekany koperek

Potrawka warzywna z kopytkami – przepis

  • Pieczarki umyj pod bieżącą wodą. Warzywa korzeniowe obierz i umyj. Z papryki usuń gniazdo nasienne i opłucz.Warzywa na potrawkę Obierz cebulę i ząbki czosnku. Cebulę pokrój w piórka, czosnek posiekaj nożem lub zetrzyj na tarce. Warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach.Warzywa starte na tarce
  • Rozgrzej na patelni olej. Włóż cebulę i smaż na małej mocy palnika do zeszklenia. Smażenie cebuliPod koniec dodaj posiekany czosnek. Połowę zeszklonej cebuli z czosnkiem odłóż do blendera, będzie potrzebna do sosu. Włóż na patelnię starte na tarce warzywa, ziele angielskie i liść laurowy. Zwiększ nieco moc grzania i smaż pod przykryciem warzywa, mieszając od czasu do czasu. Duszenie warzywPo 5/7 minutach wlej na patelnię pół szklanki wody. Przypraw warzywa solą i pieprzem. Wymieszaj i duś pod przykryciem, aż zmiękną, nie powinny się rozgotować. Na koniec duszenia odparuj nadmiar sosu i przypraw farsz ziołami prowansalskimi, majerankiem, łyżką keczupu i salsy. Wymieszaj i odstaw.Zaprawianie potrawki keczupem i salsąGotowa potrawka warzywna
  • Kopytka przygotuj według tego przepisu.Kopytka
  • Dodaj do blendera 4 łyżki potrawki warzywnej. Rozdrobnij na gładką masę.Rozdrabnianie warzyw do sosuGotowy sos warzywny
  • Potrawkę warzywną podawaj z kopytkami polanymi sosem warzywnym i posypaną koperkiem.Potrawka warzywna z kopytkami

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *