Pieczony łosoś z boczkiem i cukinią

Łosoś zapiekany z boczkiem i cukinią

Bardzo smaczne połączenie ryby i wędzonego boczku. Łosoś zapiekany z boczkiem i cukinią to przepis na soczystą i aromatyczną rybę z warzywami. Polecam.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania z ryb oraz na Instagram.

Łosoś zapiekany z boczkiem i cukinią

Recipe by Marek
Ilość porcji

2

porcje
Czas przygotowania

30

minut
Czas pieczenia

45

minut

Kuchnia: kuchnia polska / Potrawa: ryba duszona / Stopień trudności: łatwe

Danie przygotowałem z łososia pacyficznego pink. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 350 g łososia

  • 50 g boczku wędzonego

  • 1/2 średniej cukinii

  • 1 cebula

  • kawałek pora

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, zioła prowansalskie, majeranek

  • sok z cytryny

  • olej do smażenia

Łosoś zapiekany z boczkiem i cukinią – przepis

  • Łososia umyj pod bieżącą wodą. Osusz ręcznikiem papierowym. Przekrój dzwonka na pół. Skrop sokiem z cytryny. Przypraw solą, pieprzem, ziłami prowansalskimi i majerankiem. Odstaw, by przeszedł zapachem przypraw.Łosoś pink
  • Cebulę obierz i pokrój w piórka. Cukinię umyj i pokrój w półplasterki. Por umyj i pokrój w talarki. Boczek wędzony pokrój w plasterki.Pokrojone warzywa i boczek
  • Rozgrzej na patelni olej, włóż plasterki boczku i obsmaż z obu stron na złoty kolor. Obsmażony boczekWłóż na patelnię pokrojona cebulę, por oraz cukinię, Smaż do momentu zeszklenia cebuli. Przypraw solą, pieprzem i ziołami. Wymieszaj.Smażenie warzyw z boczkiem
  • Ułóż w naczyniu żaroodpornym folię aluminiową o dwukrotnej długości naczynia. Przełóż obsmażone warzywa do naczynia żaroodpornego. Na wierzch połóż kawałki łososia. Wlej 1/2 szklanki wody.Łosoś na warzywach
  • Nagrzej piekarnik do 180o C, grzanie góra / dół. Przykryj naczynie folią i wstaw do piekarnika. Piecz pod przykryciem przez 35-40 minut.Upieczony łosoś z boczkiem i cukinią
  • Podawaj z ziemniakami z wody oraz ulubioną surówką.Łosoś upieczony z boczkiem i cukinią

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *