Łosoś zapiekany z boczkiem i cukinią
Bardzo smaczne połączenie ryby i wędzonego boczku. Łosoś zapiekany z boczkiem i cukinią to przepis na soczystą i aromatyczną rybę z warzywami. Polecam.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania z ryb oraz na Instagram.
Łosoś zapiekany z boczkiem i cukinią
2
porcje30
minut45
minutKuchnia: kuchnia polska / Potrawa: ryba duszona / Stopień trudności: łatwe
Danie przygotowałem z łososia pacyficznego pink. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
350 g łososia
50 g boczku wędzonego
1/2 średniej cukinii
1 cebula
kawałek pora
przyprawy: sól, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, zioła prowansalskie, majeranek
sok z cytryny
olej do smażenia
Łosoś zapiekany z boczkiem i cukinią – przepis
- Łososia umyj pod bieżącą wodą. Osusz ręcznikiem papierowym. Przekrój dzwonka na pół. Skrop sokiem z cytryny. Przypraw solą, pieprzem, ziłami prowansalskimi i majerankiem. Odstaw, by przeszedł zapachem przypraw.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka. Cukinię umyj i pokrój w półplasterki. Por umyj i pokrój w talarki. Boczek wędzony pokrój w plasterki.
- Rozgrzej na patelni olej, włóż plasterki boczku i obsmaż z obu stron na złoty kolor. Włóż na patelnię pokrojona cebulę, por oraz cukinię, Smaż do momentu zeszklenia cebuli. Przypraw solą, pieprzem i ziołami. Wymieszaj.
- Ułóż w naczyniu żaroodpornym folię aluminiową o dwukrotnej długości naczynia. Przełóż obsmażone warzywa do naczynia żaroodpornego. Na wierzch połóż kawałki łososia. Wlej 1/2 szklanki wody.
- Nagrzej piekarnik do 180o C, grzanie góra / dół. Przykryj naczynie folią i wstaw do piekarnika. Piecz pod przykryciem przez 35-40 minut.
- Podawaj z ziemniakami z wody oraz ulubioną surówką.