Wielkanocny sernik z wiśniową frużeliną

Wielkanocny sernik z wiśniową frużeliną to przepyszne ciasto, które zawsze się udaje. Frużelina dopełni doznań smakowych sernika. Bardzo prosty przepis i krótki czas wykonania.

Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.

Wielkanocny sernik z wiśniową frużeliną

Recipe by Marek
Ilość porcji

12

porcji
Czas przygotowania

50

minut
Czas pieczenia

70

minut

Do zrobienia wielkanocnego sernika wiśniową frużeliną użyłem twarogu półtłustego. Spód ciasta zrobiłem z okrągłych biszkoptów. Sernik piekłem w okrągłej tortownicy o średnicy 22 cm. Sernik nie jest zbyt słodki, jeżeli lubisz ciasta słodsze dodaj więcej cukru. Moja szklanka ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • Sernik

  • 500 g twarogu półtłustego

  • 800 g jogurtu greckiego

  • 2 jajka

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 8 g cukru wanilinowego – 1/2 opakowania

  • 40 g budyniu waniliowego bez cukru – 1 opakowanie

  • 100 g rodzynek

  • 14 okrągłych biszkoptów

  • kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa

  • sok z cytryny lub olejek cytrynowy

  • Frużelina wiśniowa

  • 300 g wiśni mrożonych

  • 1 łyżka cukru

  • płaska łyżka skrobi ziemniaczanej

Wielkanocny sernik z wiśniową frużeliną – przepis

  • Namocz rodzynki w ciepłej wodzie. Włóż do miski twaróg i jogurt grecki. Wymieszaj za pomocą miksera lub blendera tak by masa nie miała grudek.Rozdrabnianie twarogu
  • Do masy wbij dwa jajka oraz wsyp budyń waniliowy. Dodaj cukier i cukier wanilinowy. Wlej sok z cytryny lub olejek cytrynowy. Wszystkie składniki wymieszaj rózgą na gładką masę serową na wielkanocny sernik z frużeliną wiśniową.Wyrabianie masy serowej
  • Opłucz rodzynki. Wysusz ręcznikiem papierowym. Wsyp rodzynki do masy serowej. Dodaj pomarańczową skórkę kandyzowaną. Wszystko wymieszaj rózgą.BakalieGotowa masa serowa
  • Nagrzej piekarnik do 170℃. Grzanie góra/dół. Na dno tortownicy połóż papier do pieczenia. Ułóż okrągłe biszkopty. Na biszkopty rozłóż masę serową i wygładź wierzch.Biszkopty ułożone w tortownicySernik gotowy do pieczenia
  • Wstaw sylwestrowy sernik do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 70 minut, jeżeli wierzch ciasta zacznie się za mocno zapiekać, przykryj folią aluminiową. Po tym czasie wyłącz grzanie piekarnika, uchyl lekko drzwiczki i odczekaj 10 minut. Wyjmij sernik i odstaw do całkowitego wystygnięcia.Upieczony sernik
  • Włóż do garnka z grubym dnem zamrożone wiśnie. Mrożone wiśniePrzykryj pokrywką. Podgrzewaj na najmniejszej mocy palnika, przez około 10 minut do całkowitego rozmrożenia, pomieszaj od czasu do czasu. Wiśnie puszczą sporo soku. Gotowanie wiśniOdlej 1/4 szklanki soku i ostudź. Wsyp płaską łyżkę skrobi ziemniaczanej, dokładnie wymieszaj. Wlej zawartość do wiśni i wymieszaj. Pogotuj chwilę i zdejmij garnek z palnika.Gotowa frużelina wiśniowa
  • Całkowicie zimną frużelinę wiśniową rozłóż na powierzchni sernika.Wielkanocny sernik z wiśniową frużeliną

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *