Wielkanocny sernik z wiśniową frużeliną
Wielkanocny sernik z wiśniową frużeliną to przepyszne ciasto, które zawsze się udaje. Frużelina dopełni doznań smakowych sernika. Bardzo prosty przepis i krótki czas wykonania.
Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.
Wielkanocny sernik z wiśniową frużeliną
12
porcji50
minut70
minutDo zrobienia wielkanocnego sernika wiśniową frużeliną użyłem twarogu półtłustego. Spód ciasta zrobiłem z okrągłych biszkoptów. Sernik piekłem w okrągłej tortownicy o średnicy 22 cm. Sernik nie jest zbyt słodki, jeżeli lubisz ciasta słodsze dodaj więcej cukru. Moja szklanka ma 250 ml pojemności.
Składniki
Sernik
500 g twarogu półtłustego
800 g jogurtu greckiego
2 jajka
3 łyżki cukru pudru
8 g cukru wanilinowego – 1/2 opakowania
40 g budyniu waniliowego bez cukru – 1 opakowanie
100 g rodzynek
14 okrągłych biszkoptów
kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa
sok z cytryny lub olejek cytrynowy
Frużelina wiśniowa
300 g wiśni mrożonych
1 łyżka cukru
płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
Wielkanocny sernik z wiśniową frużeliną – przepis
- Namocz rodzynki w ciepłej wodzie. Włóż do miski twaróg i jogurt grecki. Wymieszaj za pomocą miksera lub blendera tak by masa nie miała grudek.
- Do masy wbij dwa jajka oraz wsyp budyń waniliowy. Dodaj cukier i cukier wanilinowy. Wlej sok z cytryny lub olejek cytrynowy. Wszystkie składniki wymieszaj rózgą na gładką masę serową na wielkanocny sernik z frużeliną wiśniową.
- Opłucz rodzynki. Wysusz ręcznikiem papierowym. Wsyp rodzynki do masy serowej. Dodaj pomarańczową skórkę kandyzowaną. Wszystko wymieszaj rózgą.
- Nagrzej piekarnik do 170℃. Grzanie góra/dół. Na dno tortownicy połóż papier do pieczenia. Ułóż okrągłe biszkopty. Na biszkopty rozłóż masę serową i wygładź wierzch.
- Wstaw sylwestrowy sernik do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 70 minut, jeżeli wierzch ciasta zacznie się za mocno zapiekać, przykryj folią aluminiową. Po tym czasie wyłącz grzanie piekarnika, uchyl lekko drzwiczki i odczekaj 10 minut. Wyjmij sernik i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
- Włóż do garnka z grubym dnem zamrożone wiśnie.
Przykryj pokrywką. Podgrzewaj na najmniejszej mocy palnika, przez około 10 minut do całkowitego rozmrożenia, pomieszaj od czasu do czasu. Wiśnie puszczą sporo soku.
Odlej 1/4 szklanki soku i ostudź. Wsyp płaską łyżkę skrobi ziemniaczanej, dokładnie wymieszaj. Wlej zawartość do wiśni i wymieszaj. Pogotuj chwilę i zdejmij garnek z palnika.
- Całkowicie zimną frużelinę wiśniową rozłóż na powierzchni sernika.