Wielkanocna babka jogurtowa

Przepyszna, pulchna i wilgotna babka jogurtowa. W tym roku gości u mnie na wielkanocnym stole. Babka zachowuje długo świeżość. Proste i szybkie wykonanie.

Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.

Wielkanocna babka jogurtowa

Recipe by Marek
Ilość porcji

12

porcji
Czas przygotowania

45

minut
Czas pieczenia

45

minut

Kuchnia: polska Danie: babka Stopień trudności: łatwe

Wielkanocną babkę jogurtową piekłem w okrągłej formie babkowej o pojemności 2 l. Wszystkie składniki do babki muszą być w temperaturze pokojowej. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • Ciasto jogurtowe

  • 320 g mąki tortowej 450 – 2 szklanki

  • 300 g jogurtu naturalnego – 1,5 200 g opakowania

  • 4 jajka

  • 150 g oleju – 2/3 szklanki

  • 120 g cukru – lekko ponad 1/2 szklanki

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • starta skórka z 1 cytryny

  • 3 łyżki soku z cytryny lub kilka kropel olejku cytrynowego

  • masło do wysmarowania formy

  • bułka tara do obsypania formy

  • Lukier cytrynowy

  • 150 g cukru pudru

  • sok z cytryny

Wielkanocna babka jogurtowa – przepis

  • Wymieszaj 320 g mąki tortowej z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i przesiej do miski.Przesiana mąka z proszkiem do pieczenia
  • Do naczynia do ubijania wsyp cukier oraz wbij 4 jajka. Jajka z cukrem ubijaj mikserem na wysokich obrotach, do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Potrwa to około 6-7 minut. Powstanie puszysta jasna masa. Uwaga: nie mieszaj za długo, bo przebijesz pęcherzyki powietrza i może powstać zakalec.Jajka z cukremUbijanie jajek z cukrem Wlej do masy jajecznej olej i dokładnie wymieszaj mikserem na małych obrotach. Dodaj jogurt, startą skórkę z cytryny oraz sok z cytryny lub olejek. Wszystkie składniki wymieszaj delikatnie rózgą.
  • Do masy jogurtowo – jajecznej zacznij dodawać mąkę. Masa jajeczno jogurtowa z mąkąMieszaj rózgą tylko do połączenia składników. Ciasto będzie miało konsystencję budyniu.Ciasto jogurtowe
  • Babkową formę wysmaruj dokładnie masłem i obsyp bułką tartą. Przełóż ciasto jogurtowe do formy i wyrównaj powierzchnię.Cisto w formie babkowej
  • Nagrzej piekarnik do temperatury 180o C, grzanie góra/dół. Wstaw formę do piekarnika i piecz około 45 minut – do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu przetrzymaj około 15 minut w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Wyjmij babkę z piekarnika i odstaw na kilkanaście minut. Po tym czasie wyjmij wielkanocną jogurtową babkę z formy i odstaw do całkowitego przestudzenia.
  • Wsyp do kubka cukier puder, wlej 3 łyżki soku cytrynowego i zacznij łyżką ucierać lukier. Jeżeli jest za gęsty, dodaj jeszcze soku. Rozcieraj cukier z sokiem, aż lukier zrobi się gładki. Rozprowadź lukier na wielkanocnej jogurtowej babce.Wielkanocna babka jogurtowaWielkanocna babka jogurtowa

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *