Muffinki bananowe

Muffinki bananowe z bakaliami

Muffinki bananowe z bakaliami przepyszne, aromatyczne i pulchne. Bardzo prosty i tani wielokrotnie sprawdzony przepis. Składniki ogólnie dostępne.

Zapraszam do moich przepisów na inne ciasta oraz na Instagram.

Muffinki bananowe z bakaliami i czekoladą

Ilość porcji – 12 babeczek  Czas przygotowania – 30 minut  Czas pieczenia – 30 minut

Kuchnia: polska / Potrawa: babeczki / Stopień trudności: łatwe

Do wykonania muffinek najlepiej pasują banany przejrzałe, takie z brązowymi plamami na skórce. Z podana ilość cukru wyjdą średnio słodkie babeczki, jeżeli lubisz bardziej słodkie, to musisz zwiększyć ilość cukru. Do zrobienia muffinek użyłem masła, możesz go zastąpić olejem w tej samej ilości. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 3 banany
  • 225 g mąki tortowej-1,5 szklanki
  • 100 g cukru-1/2 szklanki
  • 8 g cukru wanilinowego-1/2 paczki
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 50 g roztopionego masła-1/4 kostki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • bakalie: rodzynki, orzechy włoskie…
  • 4 kostki gorzkiej czekolady u mnie 70%

Muffinki bananowe z bakaliami i czekoladą-przepis

Przygotuj wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.

Przesiej do miski mąkę. Dodaj cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sól oraz cynamon. Wszystkie suche składniki wymieszaj.

Suche składniki

Obierz ze skóry banany. Przełóż do miski. Widelcem rozduś miąższ bananów, aż powstanie jednolita masa.

Rozgniecione banany

Rozpuść masło i ostudź. Do miski z rozduszonymi bananami dodaj jajko i mleko. Wszystkie mokre składniki starannie wymieszaj rózgą.

Mokre składniki
Wymieszane mokre składniki

Kostki czekolady oraz orzech włoskie posiekaj nożem. Umyj w ciepłej wodzie rodzynki.

Posiekane orzechy i czekolada

Do suchych składników wlej składniki mokre oraz rozpuszczone i ostudzone masło. Dodaj posiekane orzechy, czekoladę i rodzynki. Wymieszaj rózgą do połączenia składników.

Wszystkie składniki
Ciasto na muffinki bananowe

Wyłóż formę do muffnek papierowymi papilotkami. Wkładaj ciasto łyżką maczaną w wodzie do 3/4 wysokości papilotki.

Forma na muffinki

Nagrzej piekarnik do temperatury 180 ℃, grzanie góra/dół. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika. Piecz około 25 minut, do suchego patyczka. Sprawdzaj, czy góra się nie zapieka, jeżeli tak to przykryj folią aluminiową. Upieczone muffinki ostudź na kratce.

Upieczone muffinki

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *