Ciasto z kruszonki z owocami i masą serową
|

Ciasto z kruszonki z owocami

Ciasto z kruszonki z owocami i masą serową jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Połączenie masy serowej z owocami nada ciastu niepowtarzalny smak.

Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.

Ciasto z kruszonki z owocami i masą serową

Recipe by Marek
Ilość porcji

8

porcji
Czas przygotowania

30

minut
Czas pieczenia

55

minut

Do ciasta możesz użyć brzoskwiń, morele, śliwki… Moja szklanka ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 4 średnie brzoskwinie

  • Kruszonka

  • 300 g mąki pszennej

  • 100 g cukru

  • 125 g zimnego masła lub margaryny

  • 8 g cukru wanilinowego

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 jajko

  • szczypta soli

  • Masa serowa

  • 250 g twarogu półtłustego – 1 kostka

  • 250 g jogurtu greckiego – 1 szklanka

  • 50 g cukru

  • kilka kropel olejku cytrynowego

  • 2 jajka

Ciasto z kruszonki z owocami i masą serową – przepis

  • Brzoskwinie umyj w ciepłej wodzie. Wytrzyj ręcznikiem papierowym. Przekrój na pół i wyjmij pestkę.Przepołowione brzoskwinie
  • Zimne masło podziel na małe kawałki. Włóż do miski suche składniki kruszonki i wymieszaj. Dodaj masło i wbij jajko. Dłońmi wymieszaj wszystkie składniki do momentu, aż powstaną jednolite grudki. Kruszonkę przykryj i wstaw do lodówki.Kruszonka
  • Włóż do miski twaróg, jogurt oraz cukier. Wymieszaj blenderem lub mikserem do momentu, aż nie będzie grudek. Mieszanie jogurtu z twarogiem i cukremWbij jajka i wlej kilka kropel olejku cytrynowego. Wszystko wymieszaj rózgą na jednolitą masę.Masa serowa
  • Ja swoje ciasto piekłem w dwóch keksówkach o wymiarach 25x12x7 cm, ale równie dobrze może być jedna blacha prostokątna czy okrągła tortownica. Ja swoje formy wyłożyłem papierem do pieczenia, można również posmarować masłem i oprószyć mąką. Podziel kruszonkę na 4 części. Rozłóż na dno formy do pieczenia warstwę kruszonki. Na wierzch ułóż połówki brzoskwini przecięciem do góry. Zalej połową masy serowej. Układanie warstw ciastaWierzch posyp kruszonką.Ciasto przygotowane do pieczenia
  • Nagrzej piekarnik do 170℃. Grzanie góra/dół. Wstaw tortownicę. Piecz 55 minut.  Sprawdzaj, czy góra się nie zapieka, jeżeli tak to przykryj folią aluminiową. Upieczone ciasto ostudź na kratce.Upieczone ciastoCiasto z kruszonki z owocami i masą serową

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *