Strucla drożdżowa ze śliwkami i jabłkami

Strucla drożdżowa ze śliwkami i jabłkami

Strucla drożdżowa ze śliwkami i jabłkami to tradycyjne polskie ciasto. Wypełnione aromatycznym nadzieniem ze śliwek lub jabłek. Polane lukrem cytrynowym.

Zapraszam do moich innych przepisów z ciasta drożdżowego oraz na Instagram.

Strucla drożdżowa ze śliwkami i jabłkami

Recipe by Marek
Ilość porcji

3

strucle
Czas przygotowania

60

minut
Czas oczekiwania

90

minut
Czas pieczenia

60

minut

Kuchnia: polska / Potrawa: ciasto drożdżowe / Stopień trudności: łatwe

Do przygotowania strucli użyłem śliwek mrożonych i dżemu jabłkowego własnego wyrobu. Jeżeli będziesz robił strucle z nadzianiem jabłkowym to kup jabłka kwaskowate. Jabłka obierz, pokrój w kostkę. Przesmaż jabłka na najmniejszej mocy palnika, cały czas mieszając do momentu rozsmażenia. Wszystkie składnik do sporządzenia strucli muszą być w temperaturze pokojowej. Moja szklanka ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • ciasto drożdżowe z tego przepisu

  • 0,5 kg jabłek

  • 50 g rodzynek

  • kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa

  • 8 g cukru wanilinowego

  • 6 łyżeczek cukru

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • białko do posmarowania bułeczek

  • 2/3 szklanki cukru pudru

  • sok z cytryny

Strucla drożdżowa ze śliwkami i jabłkami – przepis

  • Śliwki rozmroź. Wysusz ręcznikiem papierowym. Wsyp do kubka 6 łyżeczek cukru i łyżeczkę cynamonu. Wymieszaj.śliwki
  • Jabłka umyj i obierz. Pokrój na ćwiartki. Usuń gniazda nasienne. Przesmaż na małej mocy palnika. Rodzynki umyj w ciepłej wodzie. Przesmażone jabłka przełóż do miski. Dodaj rodzynki, skórkę pomarańczową oraz cukier wanilinowy. Wymieszaj wszystkie składniki.Nadzianie bułeczek
  • Ja piekłem strucle w 3 keksówkach o wymiarach 30 cm jedna i dwie 25 cm. Wyłóż formy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski na blat lekko posypany mąką. Delikatnie wyrób przez chwilę ciasto. Utnij kawałek ciasta. Rozwałkuj na 2 prostokąty o wymiarach 25×20 cm i grubości około 7 mm. Na środku ułóż śliwki, zostaw z obu stron margines 6 cm. Każdą śliwkę posyp cukrem z cynamonem. Natnij nożem paski z obu boków tak jak na zdjęciu. Zapleć paski na wierzchu. Przełóż do keksówek.Śliwki ułożone na plackuStrucla ze śliwkami
  • Rozwałkuj resztę ciasta na prostokąt 30×20 cm i grubości 7 mm. Na środku rozprowadź masę jabłkową, zostawiając z dłuższych boków margines 5 cm. Zwiń ciasto tylko do połowy jego szerokości, następnie zwiń do środka od strony drugiego, długiego boku. Zlep boki ciasta. Przełóż do keksówki. Ostrym nożem natnij ciasto przez środek. Odstaw formy z ciastem na 15 minut do wyrośnięcia.Zwijanie strucli z jabłkamiZwinięta struclaNacięte ciasto w formie
  • Nagrzej piekarnik do 180°C, grzanie góra/dół. Posmaruj strucle rozmąconym białkiem. Wstaw strucle do piekarnika. Piecz 60 minut. Gdyby zaczął się przypiekać wierzch ciasta, to przykryj folią aluminiową. Po upieczeniu ostudź na kratce.Upieczone strucle
  • Wsyp cukier puder do kubka wlej 3 łyżki soku z cytryny. Za pomocą łyżki bardzo dokładnie utrzyj, aż do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Polej lukrem strucle.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *