Drożdżówki z borówką amerykańską
Nie ma nic smaczniejszego od jeszcze ciepłych drożdżówek z borówką amerykańską i kruszonką. Przepis łatwy w wykonaniu i wielokrotnie sprawdzony.
Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.
Drożdżówki z borówką amerykańską
16
bułeczek2
godziny~25
minutKuchnia: kuchnia polska / Potrawa: bułki drożdżowe / Stopień trudności: łatwe
Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe muszą być w temperaturze pokojowej. Użyłem na bułki mąki luksusowej typ 550, może być mąka pszenna typ 500 i 450.
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
500 g mąki pszennej luksusowej typ 550 – 3 pełne szklanki
14 g drożdży instant – 2 saszetki 7 g lub 40 g drożdży świeżych
100 g masła – 1/2 kostki
220 ml mleka – 0,9 pojemności szklanki
120 g cukru
8 g cukru wanilinowego
1 jajko + 2 żółtka
2 szczypty soli
400 g borówek amerykańskich
1 kopiasta łyżka cukru pudru
KRUSZONKA
50 g masła – 1/4 kostki
80 g mąki – 1/2 szklanki
5 łyżek cukru
Drożdżówki z borówką amerykańską – przepis
- Przesiej mąkę przez sito do miski.
- Rozpuść w rondelku masło. Zagrzej mleko. Wsyp do mąki drożdże, cukier i cukier wanilinowy. Posól. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie łyżka.
- Dodaj do suchych składników 1 jajko całe i dwa żółtka. Wymieszaj łyżką jajka z mąką. Wlej letnie mleko. Zagnieć ciasto. Zgniataj do momentu, aż zacznie odchodzić od ręki. Wlej partiami rozpuszczone masło. Zagniataj do chwili, gdy cały tłuszcz zostanie wchłonięty przez ciasto.
- Przykryj ciasto ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ja wykorzystuję piekarnik z zapaloną żarówką. Ciasto musi podwoić swą objętość.
- Borówki umyj pod bieżącą wodą. Osusz ręcznikiem papierowym. Posyp cukrem pudrem i wymieszaj. Rozwałkuj ciasto na grubość 5 mm. Wytnij kwadraty o boku ~ 7 cm. Nakładaj na każdy kawałek ciasta borówek. Zagnij rogi kawałków ciasta do środka i dokładnie zlep.
- Do miski wsyp 80 g mąki pszennej i 5 łyżek cukru. Zimne masło pokrój na mniejsze kawałki i połóż na wierzch. Palcami połącz wszystkie składniki, aż powstaną grudki ciasta. Do kruszonki możesz dodać: startą skórkę z cytryny lub pomarańczy, cukier wanilinowy… Jeżeli pozostanie niewykorzystana część kruszonki, możesz ją zamrozić.
- Odstaw bułeczki pod przykryciem do wyrośnięcia. Po 20 – 30 minutach posmaruj roztrzepanym białkiem. Posyp kruszonką. Nagrzej piekarnik do temperatury 1800C. Grzanie góra/dół. Wstaw do piekarnika. Piecz około 25 minut. W czasie pieczenia sprawdzaj, czy wierzch się nie przypieka za bardzo. Jeżeli tak to przykryj folią aluminiową. Upieczone bułki studź na kratce.