Mrugające kocie oczka
Kocie oczka to ciasteczka uwielbiane przez nasze wnuki. To szybkie maślane kruche ciasteczka z dodatkiem marmolady różanej. Niebo w gębie.
Na każdy przyjazd naszych wnucząt Irena musi obowiązkowo piec mrugające kocie oczka. Jeżeli chcesz się przekonać, jak mrugają kocie oczka w czasie pieczenia, to zajrzyj tutaj. Największą frajdę moim wnukom sprawia wylizywania marmoladki ze środka ciasteczka. Kocie oczka piekła moja mama, piecze Irena i pieką nasze dzieci.
Mrugające kocie oczka
~35
sztuk30
minut15
minutDanie: ciasto
Stopień trudności: łatwe
Do kocich oczek użyłem marmolady różanej. Oczywiście może być taka, jaką lubisz. Kółka wycinałem, większe szklanką o średnicy 6,5 cm, mniejsze kieliszkiem o średnicy 3,5 cm. Czas pieczenia jest dostosowany do mojej kuchenki i moich blach. Twój może być krótszy. Ja nie smaruję blach przed pieczeniem.
Składniki
500 g ciasta półkruchego z tego przepisu
150 g marmolady o smaku różanym
cukier puder do posypania
kocie oczka – przepis
- Rozwałkuj część ciasta na grubość około 3 mm.
- Szklanką wytnij kółka.
- W połowie krążków dokładnie na środku wytnij kieliszkiem mniejsze krążki.
- Wybierz ze środka mniejsze krążki. Obręcze i pełne krążki wyjmij delikatnie z ciasta.
- Ułóż obręcz na pełnym krążku. Delikatnie palcem przyciśnij obręcz do pełnego krążka, żeby nie odchodziła po upieczeniu. W naczyniu rozmieszaj łyżeczką marmoladę. Posmaruj marmoladą środek. Ciastka odkładaj na blachę. Możesz również posmarować cały krążek marmoladą i położyć na wierzch krążek z otworem. Wybierz sposób, który jest dla ciebie wygodniejszy.
- Nagrzej piekarnik góra- dół do 180oC. Piecz 15 minut. Czas pieczenia jest orientacyjny, twój może być inny. Dlatego sprawdzaj stan ciasteczek w czasie pieczenia. Uwaga: drugi wsad ciastek piecze się krócej, gdyż piekarnik jest już dobrze nagrzany.Kocie oczka możesz posypać cukrem pudrem. Smacznego.Zapraszam po moje inne przepisy na wypieki.