Mini sernik
|

Mini serniczki z serka labneh

Mini serniczki z serka jogurtowego na ciasteczkowym spodzie to przepyszny deser. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu. W sam raz na przyjęcie.

Zapraszam do moich przepisów na inne ciasta oraz na Instagram.

Mini serniczki z serka labneh

Ilość porcji –12 babeczek  Czas przygotowania – 20 minut  Czas pieczenia – 30 minut

Kuchnia: polska / Potrawa: sernik / Stopień trudności: łatwe

Do deseru użyłem serka zrobionego z jogurtów greckich według tego przepisu. Gorąco polecam przepis. Serek jest przepyszny, wspaniale nadaje się do serników. Jeżeli lubisz słodsze ciasta, to zwiększ ilość cukru i zastąp czekoladę gorzką mleczną. Wykonując mini serniczki, wzorowałem się na przepisie z Instagrama z profilu lezzet.sayfasii.

Składniki

  • Spód
  • 150 g herbatników
  • 50 g masła
  • Masa serowa
  • 400 g serka labneh
  • 70 g śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 60 g cukru pudru
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa
  • starta skórka z cytryny
  • 8 kostek czekolady gorzkiej – opcjonalnie

Mini serniczki z serka labneh – przepis

Rozdrobnij w melakserze herbatniki. Rozpuść masło. Wlej masło do proszku herbatnikowego i wymieszaj. Włóż papilotki do formy na muffinki. Wsyp po 1 łyżce do foremki i ugnieć. Ja użyłem literatki.

masa ciasteczkowa
Ubijanie masy ciasteczkowej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Serek labneh przełóż do miski. Wbij dwa jajka. Dodaj śmietanę, kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz startą skórkę cytrynową. Wszystkie mokre składniki wymieszaj.

Mokre składniki

Do drugiej miski wsyp budyń, cukier wanilinowy i cukier puder. Posól. Wymieszaj suche składniki.

Suche składniki

Dodaj suche składniki do mokrych. Wszystko wymieszaj tylko do połączenia składników.

Mieszanie masy serowej

Wkładaj łyżką maczaną w ciepłej wodzie masę serową do foremek na wysokość papilotek.

Masa serowa w foremkach

Wlej około 3/4 litra gorącej wody do foremki na dole piekarnika. Ustaw temperaturę piekarnika na 180℃, grzanie góra/dół. Wewnątrz będzie temperatura 160℃ i taka jest potrzebna do pieczenia. Spadek temperatury jest efektem grzania wody. Sprawdzałem wielokrotnie termometrem wewnątrz piekarnika. Piecz 25 minut. Nie otwieraj piekarnika. Wyłącz grzanie. Bardzo lekko uchyl drzwiczki i pozostaw na 10-15 minut. Wyjmij formę z piekarnika. Studź serniczki na kratce.

Upieczone mini serniczki

Rozpuść czekoladę w mikrofali. Posmaruj wierzch czekoladą i posyp posypką.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *