Gotowy krem cytrynowy
|

Lemon Curd – krem cytrynowy

Lemon Curd to słodko – kwaśny krem cytrynowy, świetnie nadaje się do ciast i deserów. Prosty przepis wyjaśni ci krok po kroku jak zrobić ten krem.

Zapraszam do moich przepisów na ciasta oraz na Instagram.

Lemon Curd – krem cytrynowy

Recipe by Marek
Ilość porcji

~300 g

kremu
Czas przygotowania

20

minut
Czas zagęszczania

15 – 20

minut

Cytryny przed użyciem musisz koniecznie dokładnie wyszorować pod ciepłą wodą. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 2 cytryny

  • 2 jajka

  • 70 g zimnego masła

  • 100 g cukru – 1/2 szklanki

Lemon Curd – krem cytrynowy – przepis

  • Zetrzyj skórkę z cytryn i wyciśnij sok. Sok przecedź przez gęste sitko. Przelej sok i przełóż startą skórkę z cytryn do miski. Wbij dwa jajka i wsyp cukier. Dokładnie wymieszaj rózgą.Sok z cytryn, jajka i cukier wymieszane razem
  • Wlej do garnka wodę i zagotuj. Ważne: Gotująca się woda nie może dotykać dna miski. Zimne masło pokrój na nieduże kawałki i dodaj do miski. Ustaw małą moc palnika. Miskę postaw na garnku z gotującą się wodą. Całość ogrzewaj, mieszając trzepaczką. Najpierw masło się roztopi i powstanie jednolita masa. Musisz dalej masę ogrzewać, mieszać dość często, aż zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu.Przygotowywanie kremu U mnie trwa to ok. 15- 20 min. Gdyby zaczęły się robić grudki, zdejmij miskę z garnka i nie przerywaj mieszania. Po chwili możesz ustawić miskę z powrotem. Jeżeli w kremie powstaną grudki, to przetrzyj go przez sitko.
  • Gotowy krem powinien mieć konsystencję gęstego budyniu.Gotowy krem cytrynowy

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *