Porcja sernika cytrynowego
|

Sernik cytrynowy z lemon curd

Bardzo smaczny sernik cytrynowy z kremem lemon curd. Przepis łatwy i szybki w wykonaniu, nie wymaga przygotowywania spodu z ciasta.

Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.

Sernik cytrynowy z lemon curd

Recipe by Marek
Ilość porcji

12

porcji
Czas przygotowania

30

minut
Czas pieczenia

55

minut

Kuchnia: polska / Potrawa: ciasto / Stopień trudności: łatwe
Na swój sernik użyłem twarogu półtłustego, równie dobrze może być chudy lub tłusty. Użycie jogurtu greckiego spowoduje, że masa serowa jest gęstsza. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Krem cytrynowy przygotuj z tego przepisu. Moja szklanka ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 300 g twarogu półtłustego

  • 300 g jogurtu greckiego

  • 3 jajka

  • 60 g budyniu waniliowego bez cukru -1,5 paczki

  • 100 g cukru -1/2 szklanki

  • 8 g cukru wanilinowego – 1/2 opakowania

  • skórka sterta z 2 cytryn

  • sok z 1 cytryny

  • 250 g kremu cytrynowego – lemon curd

Sernik cytrynowy z lemon curd – przepis

  • Włóż do miski twaróg i jogurt grecki. Wymieszaj za pomocą miksera lub blendera tak by masa nie miała grudek.Miksowanie twarogu z jogurtem greckim
  • Cytryny przed użyciem musisz koniecznie dokładnie wyszorować pod ciepłą wodą. Zetrzyj skórkę z cytryn i wyciśnij sok z jednej cytryny. Sok przecedź przez gęste sitko. Przelej sok i przełóż startą skórkę z cytryn do miski z masą serową.
  • Do masy wbij 3 jajka oraz wsyp budyń waniliowy. Dodaj cukier i cukier waniliowy. Wszystkie składniki wymieszaj rózgą. Masa serowa po wymieszaniu będzie stosunkowo rzadka.Składniki masy serowej
  • Wytnij z papieru do pieczenia kawałek większy od średnicy tortownicy. Ja użyłem tortownicy o średnicy 22 cm. Rozepnij tortownicę, ułóż papier tak, by wystawał poza dno. Załóż bok tortownicy i zapnij go. Sposób uszczelnienia tortownicyWytnij z papieru pasek o długości równej obwodowi tortownicy i wysokości tortownicy. Posmaruj boki tortownicy masłem i przyklej pasek. Wlej masę serową do uszczelnionej tortownicy.Masa serowa w tortownicy
  • Nagrzej piekarnik do 170℃. Grzanie góra/dół. Wstaw tortownicę z ciastem. Piecz 50 minut. Wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto na 15 minut. Po tym czasie uchyl nieco drzwiczki i pozostaw na 20 minut. Wyjmij sernik i odstaw do wystygnięcia. Rozprowadź na powierzchni sernika krem cytrynowy (Lemon Curd). Wstaw tortownicę z sernikiem pokrytym kremem cytrynowym do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie możesz wyjąć sernik z formy i kroić ciasto na porcje.Upieczony sernik pokryty kremem cytrynowymPorcja sernika cytrynowego

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *