Sernik jogurtowy z borówkami

Sernik jogurtowy z owocami

Jeden ze smaczniejszych serników. Sernik jogurtowy z owocami łatwy w wykonaniu i o przepysznym smaku robi się go z powszechnie dostępnych składników.

Zapraszam do innych moich przepisów na ciasta oraz na Instagram.

Sernik jogurtowy z owocami

Recipe by Marek
Ilość porcji

8

porcji
Czas przygotowania

25

minut
Czas pieczenia

50

minut

Kuchnia: polska / Potrawa: ciasto / Stopień trudności: łatwe
Na swój sernik użyłem twarogu półtłustego, równie dobrze może być chudy lub tłusty. Użycie jogurtu greckiego spowoduje, że masa serowa jest gęstsza. Sernik możesz zrobić z borówkami, truskawkami, malinami… Moja szklanka ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 300 g twarogu półtłustego

  • 300 g jogurtu greckiego

  • 2 jajka

  • 50 g cukru – 4 łyżki

  • 8 g cukru wanilinowego – 1/2 opakowania

  • 20 g budyniu waniliowego bez cukru

  • kilka kropel olejku cytrynowego

  • masło do posmarowania kokilek

  • 200 g borówek amerykańskich

  • Kruszonka

  • 100 g mąki tortowej – 2/3 szklanki

  • 33 g cukru – 3 łyżki

  • 33 g masła – 2 łyżki

Sernik jogurtowy z owocami – przepis

  • Przygotuj wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Włóż do miski twaróg i jogurt grecki. Wymieszaj za pomocą miksera lub blendera tak by masa nie miała grudek. Do masy wbij dwa jajka oraz wsyp budyń waniliowy. Dodaj cukier i cukier waniliowy. Wlej kilka kropel olejku cytrynowego. Wszystkie składniki wymieszaj rózgą.Przygotowywanie masy serowej
  • Wsyp do miski 100 g mąki, 3 łyżki cukru i dodaj 2 łyżki miękkiego masła. Połącz palcami wszystkie składniki do momentu, aż powstaną jednolite grudki.
  • Ja piekłem sernik w dwóch kokilkach żaroodpornych o średnicy 13 cm. Wysmaruj naczynia żaroodporne masłem i oprósz mąka. Przełóż masę serową do kokilek i ułóż na wierzch borówki. Posyp kruszonką. Ja użyłem do przygotowania sernika borówek amerykańskich mrożonych. Jeżeli skorzystasz z owoców mrożonych, to nie rozmrażaj ich.Sernik z owocami i kruszonką
  • Nagrzej piekarnik do 170℃. Grzanie góra/dół. Wstaw kokilki. Piecz 50 minut. Wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto na 10 minut. Po tym czasie uchyl nieco drzwiczki i pozostaw na 20 minut. Upieczony sernikWyjmij kokilki i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Krój i podawaj po paru godzinach od upieczenia.Sernik jogurtowy z borówkami
  • Sernik z truskawkami

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *