Sernik jogurtowy z owocami
Jeden ze smaczniejszych serników. Sernik jogurtowy z owocami łatwy w wykonaniu i o przepysznym smaku robi się go z powszechnie dostępnych składników.
Zapraszam do innych moich przepisów na ciasta oraz na Instagram.
Sernik jogurtowy z owocami
8
porcji25
minut50
minutKuchnia: polska / Potrawa: ciasto / Stopień trudności: łatwe
Na swój sernik użyłem twarogu półtłustego, równie dobrze może być chudy lub tłusty. Użycie jogurtu greckiego spowoduje, że masa serowa jest gęstsza. Sernik możesz zrobić z borówkami, truskawkami, malinami… Moja szklanka ma 250 ml pojemności.
Składniki
300 g twarogu półtłustego
300 g jogurtu greckiego
2 jajka
50 g cukru – 4 łyżki
8 g cukru wanilinowego – 1/2 opakowania
20 g budyniu waniliowego bez cukru
kilka kropel olejku cytrynowego
masło do posmarowania kokilek
200 g borówek amerykańskich
Kruszonka
100 g mąki tortowej – 2/3 szklanki
33 g cukru – 3 łyżki
33 g masła – 2 łyżki
Sernik jogurtowy z owocami – przepis
- Przygotuj wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Włóż do miski twaróg i jogurt grecki. Wymieszaj za pomocą miksera lub blendera tak by masa nie miała grudek. Do masy wbij dwa jajka oraz wsyp budyń waniliowy. Dodaj cukier i cukier waniliowy. Wlej kilka kropel olejku cytrynowego. Wszystkie składniki wymieszaj rózgą.
- Wsyp do miski 100 g mąki, 3 łyżki cukru i dodaj 2 łyżki miękkiego masła. Połącz palcami wszystkie składniki do momentu, aż powstaną jednolite grudki.
- Ja piekłem sernik w dwóch kokilkach żaroodpornych o średnicy 13 cm. Wysmaruj naczynia żaroodporne masłem i oprósz mąka. Przełóż masę serową do kokilek i ułóż na wierzch borówki. Posyp kruszonką. Ja użyłem do przygotowania sernika borówek amerykańskich mrożonych. Jeżeli skorzystasz z owoców mrożonych, to nie rozmrażaj ich.
- Nagrzej piekarnik do 170℃. Grzanie góra/dół. Wstaw kokilki. Piecz 50 minut. Wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto na 10 minut. Po tym czasie uchyl nieco drzwiczki i pozostaw na 20 minut.
Wyjmij kokilki i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Krój i podawaj po paru godzinach od upieczenia.