Naleśniki z mięsem i buraczkami
Zapraszam do przepisu na przepyszne naleśniki z mięsem mielonym i buraczkami oraz szpinakiem. Przepis prosty w wykonaniu, a efekt zaskoczy każdego.
Zapraszam do innych moich przepisów na potrawy mączne oraz na Instagram.
8
naleśników50
minut30
minutKuchnia: polska / Potrawa: naleśniki z farszem / Stopień trudności: łatwe
Do farszu użyłem mięsa mielonego z łopatki, równie dobrze może być drobiowe. Szpinak miałem rozdrobniony i mrożony. Buraczki kupiłem już ugotowane. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
Ciasto naleśnikowe
160 g mąki tortowej typ 450 – 1 szklanka
165 ml mleka o zawartości 3,2% tłuszczu – 0,7 szklanki
165 ml wody – 0,7 szklanki
1 jajko
1 łyżka oleju
szczypta cukru – opcjonalnie
Farsz
150 g mięsa mielonego
250 g szpinaku rozdrobnionego
1 średnia cebula
4 ząbki posiekanego czosnku
Przyprawy: sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie. majeranek, oregano, siekany koperek…
Sos śmietanowo – serowy
100 g śmietany 18% – 1/2 szklanki
50 g mleka 1/5 szklanki
1 trójkątny serek topiony
przyprawy: sól, pieprz czarny. gałka muszkatołowa
Olej do smażenia cebuli
Naleśniki z mięsem i buraczkami – przepis
- Przygotuj wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiej przez sito do miski. W ten sposób usuniesz ewentualne paprochy i jednocześnie ją napowietrzysz. Wlej do naczynia, całe mleko i połowę wody. Dodaj cukier, który spowoduje, że placki będą miały ładny kolor po usmażeniu. Wbij do płynu jajko. Posól płyn. Rózgą dokładnie wymieszaj jajko z mlekiem i wodą. Zacznij wlewać płyn do mąki. Jednocześnie mieszaj rózgą bądź mikserem powstające ciasto. Gdy ciasto będzie gęstnieć, dodawaj powoli pozostałą wodę. Rada: Nie wlewaj całej wody na raz. O wiele lepiej jest wyrabiać ciasto gęściejsze. Jak ciasto będzie miało gładką konsystencję i nie będzie miało grudek, wlej resztę wody. Mieszaj do połączenia wszystkich składników. Ciasto będzie stosunkowo rzadkie. Ciasto nie co zgęstnieje w czasie odpoczywania. Z takiego ciasta łatwo smażyć cienkie naleśniki. Wlej do ciasta łyżkę oleju. Dokładnie wymieszaj całość. Dodanie oleju sprawi, że nie będziesz musiał smarować patelni tłuszczem w czasie smażenia placków. Przykryj i odstaw na 30 minut, by ciasto odpoczęło. - Wyjmij zamrożony szpinak, by odtajał. Gdy ciasto odpoczywa, przygotuj farsz do naleśników. Obierz cebulę i ząbki czosnku. Cebulę pokrój w kostkę i posiekaj nożem czosnek.
- Buraczki zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Rozgrzej na patelni olej. Dodaj pokrojoną cebulę. Smaż do zarumienienia cebuli. pod koniec smażenia dodaj czosnek i chwilę podsmaż. Włóż na patelnię mięso mielone. Wymieszaj wszystkie składniki. Smaż około 10 minut na małej mocy palnika, mieszaj od czasu do czasu. Pod koniec smażenia dodaj starte buraki i szpinak. Smaż, mieszając składniki do momentu odparowania płynu z buraków i szpinaku. Przełóż farsz do miski i przypraw solą, pieprzem oraz ziołami. Posyp koperkiem. Wszystko starannie wymieszaj.
- Przed smażeniem pierwszego naleśnika, posmaruj patelnię delikatnie olejem. W ten sposób pierwszy placek będzie zawsze udany. Ustaw średnią moc palnika i nagrzej patelnię. Wlej na patelnię porcję ciasta. Smaż do zarumienienia się placka. Przewróć na drugą stronę. Usmażone placki odkładaj na talerz. Dobierz tak moc palnika, by zapiekanie placków nie następowało za szybko, bo będą surowe w środku.
- Ułóż na placku porcję farszu. Zawiń naleśnik. Jeden ze sposobów formowania naleśników pokazuję na zdjęciu. Wysmaruj olejem naczynie żaroodporne, w którym będziesz zapiekał naleśniki. Układaj zawinięte naleśniki warstwami.
- Nagrzej piekarnik do 180℃. Grzanie góra/dół. Wlej do rondelka 50 ml mleka, włóż 100 g śmietany 18%. Wymieszaj trzepaczką spiralną. Ustaw garnek na palniku i podgrzewaj płyn na małej mocy. Dodaj 1 trójkątny serek topiony. Przypraw sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszaj sos do momentu, aż serek się rozpuści.
- Tak przygotowanym sosem polej naleśniki. Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika. Piecz do momentu, gdy sos zacznie się rumienić. Wyjmij naczynie z piekarnika. Przełóż naleśniki na talerz i podawaj na ciepło.