Placek półkruchy z owocami i bezą

Placek półkruchy z owocami i bezą to przepyszne jesienne ciasto z jabłkami, gruszkami i śliwkami. Kruchy spód przykryty warstwą owoców, bezą i kruszonką ze startego ciasta.

Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta z owocami oraz na Instagram.

Placek półkruchy z owocami i bezą

Recipe by Marek
Ilość porcji

12

porcji
Czas przygotowania

45

minut
Czas pieczenia

55

minut

Kuchnia: polska  Danie: ciasto  Stopień trudności: łatwe

Ciasto piekłem w okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm. Do ciasta użyłem jabłek odmiany szara reneta. Moa być inne o kwaskowatym smaku. Gruszki powinny być twarde. U mnie konferencje. Jeżeli lubisz słodkie ciasto, to dodaj cukru do farszu owocowego. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • Ciasto półkruche

  • 250 g mąki tortowej 450 – 1,5 szklanki plus łyżka

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 8 g cukru wanilinowego – 1/2 porcji

  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

  • 100 g masła zimnego

  • 3 żółtka

  • 1 kopiasta łyżka śmietany 18%

  • Farsz owocowy

  • 4 duże jabłka

  • 8 śliwek typu węgierki

  • 2 gruszki

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • 1 galaretka cytrynowa z cukrem

  • Beza

  • białko z 3 jajek

  • 120 g cukru

  • 8 g cukru wanilinowego

  • 2 łyżki soku cytrynowego

  • 40 g budyniu waniliowego bez cukru- 1 opakowanie

  • 50 ml oleju rzepakowego -1/5 szklanki

  • szczypta soli

Placek półkruchy z owocami i bezą – przepis

  • Przesiej do miski mąkę. Dodaj cukier puder, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Wszystkie suche składnik wymieszaj. Włóż do miski zimne masło i posiekaj je na drobne kawałki. Rozbij jajka, oddziel żółtka od białek i dodaj do miski. Dodaj łyżkę śmietany. Zagnieć ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem. Zrób to w miarę szybko. Zagniataj do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Przygotowywanie ciasta półkruchegoPodziel ciasto na dwie części, 2/3 zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut, a 1/3 włóż do zamrażalnika.
  • Umyj owoce. Obierz jabłka i gruszki. Przekrój jabłka i gruszki na ćwiartki. Usuń gniazda nasienne, szypułki i ogonki. Pokrój w większą kostkę. Śliwki przekrój na pół i usuń pestki. Pokrój w kostkę.Owoce do ciastaPokrojone owoce Włóż do garnka z grubym dnem pokrojone owoce, posyp cynamonem i dokładnie wymieszaj. Jeżeli lubisz słodsze ciasto, to dodaj według uznania cukru. Wlej 1/4 szklanki wody. Smaż na średniej mocy palnika, aż owoce zaczną mięknąć. Mieszaj od czasu do czasu, żeby nie przywarły. Potrwa to około 10 – 15 minut. Pod koniec smażenia wsyp do owoców galaretkę cytrynową i wymieszaj. Chwilę podsmaż i wyłącz palnik.Przesmażone owoce
  • Nagrzej piekarnik do 180℃. Grzanie góra/dół. Posmaruj masłem dno i boki tortownicy. Wyjmij większy kawałek ciasta z lodówki. Pokrój na plasterki i wyłóż nimi dno tortownicy. Palcami połącz kawałki tak, by ciasto miało mniej więcej jednakową grubość. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Wstaw tortownicę. Piecz około 15 minut, do zarumienienia. Wyjmij i ostudź.Podpieczony spód ciasta
  • Dodaj do białek szczyptę soli. Ubij białka mikserem na sztywną pianę. Zacznij od wolniejszych obrotów i przechodź na coraz wyższe. Gdy piana jest już sztywna, zacznij dodawać cukier. Wsypuj łyżką i ubijaj pianę na najwyższych obrotach. Postępuj tak do momentu, gdy cały cukier połączy się z pianą i rozpuści. Ubijanie piany z cukrem do konsystencji gęstej i błyszczącej masy trwało u mnie około 10 minut. Zmniejsz obroty. Dodaj do masy sok z cytryny i wymieszaj. Wsyp proszek budyniowy i mieszaj na małych obrotach tylko do połączenia. Wlej małym strumieniem olej i chwilę mieszaj. Masa powinna być gęsta i sztywna.Masa budyniowa
  • Wyłóż na podpieczony spód podsmażone owoce i rozprowadź łyżką. Na owoce wyłóż masę białkową i rozprowadź po całej powierzchni. Owoce i masa bezowa w tortownicyMasa bezowa nałożona na owoceWyjmij z zamrażalnika pozostały kawałek ciasta i zetrzyj go na tarce o dużych oczkach. Powstałymi wiórkami obsyp masę bezową.Ciasto gotowe do pieczenia
  • Nagrzej piekarnik do 180℃. Grzanie góra/dół. Wstaw tortownicę. Piecz 55 minut.  Sprawdzaj, czy góra się nie zapieka, jeżeli tak to przykryj folią aluminiową. Wyłącz piekarnik. Uchyl nieco drzwiczki i pozostaw ciasto na 30 minut. Wyjmij ciasto i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Wyjmij ciasto z formy i przełóż na talerz.Upieczone ciasto półkruche z owocami i masą bezową

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *