Kotlety rybne z zapiekanką warzywną
Kotlety rybne z zapiekanką warzywną to proste danie z mięsa ryb. Przepyszne soczyste kotlety podane z zapiekanymi warzywami to doskonała propozycja na obiad.
Zapraszam do moich przepisów na dania z ryb oraz na Instagram.
Kotlety rybne z zapiekanką warzywną
2
porcje45
minut30
minutKuchnia: kuchnia polska / Potrawa: kotlety z ryby/ Stopień trudności: łatwe
Kotlety zrobiłem z mrożonych filetów ryby morskiej zębacza smugowego. Jest to ryba dziko żyjąca przede wszystkim w północnych rejonach Oceanu Atlantyckiego oraz Oceanu Spokojnego. Oczywiście możesz użyć innej ryby morskiej bądź słodkowodnej.
Składniki
Kotlety rybne
300 g fileta zębacza smugowego
1/2 średniej cebuli
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
Przyprawy: pieprz czarny, sól
posiekany koperek
olej do smażenia
Zapiekanka warzywna
3 spore ziemniaki
1 papryka czerwona
1/2 średniej cukinii
1 średnia cebula
przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka mielona
olej do smażenia
Kotlety rybne z zapiekanką warzywną – przepis
- Obierz i umyj ziemniaki. Pokrój w większą kostkę. Włóż do garnka z soloną wodą i ugotuj na półtwardo. Przekrój paprykę na pół. Usuń ogonek i gniazdo nasienne. Umyj i pokrój w większą kostkę. Cukinię przekrój na pół. Usuń końcówkę. Umyj i pokrój w pół plasterki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Rozgrzej olej na patelni. Włóż cebulę i podsmaż do zeszklenia. Dodaj pokrojoną paprykę i cukinię do patelni. Wymieszaj i smaż pod przykryciem na małej mocy palnika, aż warzywa zmiękną. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Włóż podsmażone warzywa i ugotowane ziemniaki. Posól, popieprz i posyp papryką mieloną. Wszystko dokładnie wymieszaj. Nagrzej piekarnik do 180 °C, włącz termoobieg. Wstaw naczynie do piekarnika. Piecz 30 minut.
- Filet z zębacza smugowego rozmroź. Umyj po ciepłą wodą. Odciśnij płyn. Wysusz dokładnie ręcznikiem papierowym. Pokrój rybę w średnią kostkę. Obierz połowę cebuli. Podziel na pół. Jedną ćwiartkę pokrój w kostkę, drugą w piórka. Zmiel maszynką do mielenia mięsa pokrojoną rybę i cebulę pokrojoną w kostkę. Do zmielonej ryby wbij jajko i wsyp bułkę tartą. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj posiekany koperek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj łyżką.
- Rozgrzej na patelni tłuszcz. Wsyp na talerz bułkę tartą. Formuj ręką maczaną w wodzie nieduże kotleciki. Obtaczaj w bułce i kładź na rozgrzany tłuszcz. Smaż po kilka minut z obu stron na złoty kolor. Włóż na patelnię cebulę pokrojoną w piórka i smaż z kotletami do zarumienienia.
- Usmażone kotlety włóż pod koniec pieczenia zapiekanki na wierzch i parę minut piecz razem. Upieczoną zapiekankę wyjmij z piekarnika.
- Kotlety rybne podawaj z zapiekanką i ulubioną surówką. U mnie surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem.