Zapiekany bakłażan z farszem
Zapiekany bakłażan z farszem z mięsa mielonego i ryżu z dodatkiem sosu pomidorowego to jeden z najlepszych przepisów na pyszny letni obiad.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.
Zapiekany bakłażan z farszem
2
porcje45
minut45
minutKuchnia: bałkańska Danie: zapiekany bakłażan Stopień trudności: łatwe
Wybieraj bakłażany jak najmniejsze sztuki, o błyszczącej skórze, bez przebarwień, zmarszczeń i wgnieceń. Warzywo powinno być twarde i jędrne – miękkie i matowe nie będą dobrze smakowały. Z kolei wielkie sztuki mają twardą skórę, która nawet po upieczeniu się nie nadaje do jedzenia. Do przyrządzenia farszu użyłem mięsa mielonego z udźca indyka. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
2 nieduże bakłażany- około 800 g
250 g mięsa mielonego z udźca indyka
1 marchewka
1 pomidor
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
100 g ryżu
przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka słodka mielona, zioła prowansalskie, majeranek,
olej do smażenia
1 łyżka śmietany 18%-opcjonalnie
posiekany koperek
Zapiekany bakłażan z farszem-przepis
- Ugotuj 100 g ryżu na sypko.
- Odetnij końcówki bakłażanów. Umyj pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym. Przekrój wzdłuż na pół. Ponacinaj miąższ w kratkę, ale nie za głęboko, by nie uszkodzić skórki owocu. Posyp solą i odstaw na 30 minut.
- Marchewkę obierz i umyj. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Pomidor sparz wrzątkiem. Obierz skórkę i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ząbki czosnku obierz i posiekaj nożem.
- Rozgrzej na patelni olej, włóż pokrojoną cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj startą marchewkę i posiekany czosnek i chwilę podsmaż.
- Po upływie 30 minut opłucz połówki bakłażana z soli i osusz. Łyżką wydrąż miąższ ze środka i posiekaj nożem na drobne kawałki.
- Włóż do miski mięso mielone, ugotowany ryż, usmażoną cebulę z czosnkiem, wraz z tłuszczem, na którym się smażyły, oraz startą marchewkę.
Dodaj posiekany miąższ z bakłażanów. Przypraw solą, pieprzem, papryką i ziołami. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Do startego pomidora wlej 3/4 szklanki wody, włóż pozostały farsz i wymieszaj.
Wlej powstały sos do naczynia żaroodpornego. Nałóż farsz do wydrążonych połówek bakłażanów. I ułóż w naczyniu żaroodpornym.
- Nagrzej piekarnik do 190℃. Grzanie góra/dół. Wstaw naczynie do piekarnika i piecz przez 40-50 minut.
Jeśli zacznie się wierzch zapiekać za mocno, to przykryj folią aluminiową. Jeżeli lubisz, to możesz pod koniec pieczenia ułożyć na wierzch plastry sera żółtego.
Wyjmij upieczone bakłażany na talerz. Dopraw sos solą i pieprzem. Włóż łyżkę śmietany oraz posiekany koperek.
Wymieszaj. Podawaj na gorąco.