Upieczone bakłażany podane z sosem pomidorowym
||

Zapiekany bakłażan z farszem

Zapiekany bakłażan z farszem z mięsa mielonego i ryżu z dodatkiem sosu pomidorowego to jeden z najlepszych przepisów na pyszny letni obiad.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.

Zapiekany bakłażan z farszem

Recipe by Marek
Ilość porcji

2

porcje
Czas przygotowania

45

minut
Czas pieczenia

45

minut

Kuchnia: bałkańska Danie: zapiekany bakłażan Stopień trudności: łatwe

Wybieraj bakłażany jak najmniejsze sztuki, o błyszczącej skórze, bez przebarwień, zmarszczeń i wgnieceń. Warzywo powinno być twarde i jędrne – miękkie i matowe nie będą dobrze smakowały. Z kolei wielkie sztuki mają twardą skórę, która nawet po upieczeniu się nie nadaje do jedzenia. Do przyrządzenia farszu użyłem mięsa mielonego z udźca indyka. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 2 nieduże bakłażany- około 800 g

  • 250 g mięsa mielonego z udźca indyka

  • 1 marchewka

  • 1 pomidor

  • 2 średnie cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 100 g ryżu

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka słodka mielona, zioła prowansalskie, majeranek,

  • olej do smażenia

  • 1 łyżka śmietany 18%-opcjonalnie

  • posiekany koperek

Zapiekany bakłażan z farszem-przepis

  • Ugotuj 100 g ryżu na sypko.
  • Odetnij końcówki bakłażanów. Umyj pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym. Przekrój wzdłuż na pół. Ponacinaj miąższ w kratkę, ale nie za głęboko, by nie uszkodzić skórki owocu. Posyp solą i odstaw na 30 minut.
    Bakłażan ponacinany i posolony
  • Marchewkę obierz i umyj. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Starte i pokrojone warzywaPomidor sparz wrzątkiem. Obierz skórkę i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ząbki czosnku obierz i posiekaj nożem.
  • Rozgrzej na patelni olej, włóż pokrojoną cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj startą marchewkę i posiekany czosnek i chwilę podsmaż.Smażenie cebuli, czosnku i marchewki
  • Po upływie 30 minut opłucz połówki bakłażana z soli i osusz. Łyżką wydrąż miąższ ze środka i posiekaj nożem na drobne kawałki.Wydrążone bakłażany i posiekany miąższ
  • Włóż do miski mięso mielone, ugotowany ryż, usmażoną cebulę z czosnkiem, wraz z tłuszczem, na którym się smażyły, oraz startą marchewkę. Przygotowywanie farszuDodaj posiekany miąższ z bakłażanów. Przypraw solą, pieprzem, papryką i ziołami. Wszystko dokładnie wymieszaj.Przygotowywanie farszuGotowy farsz
  • Do startego pomidora wlej 3/4 szklanki wody, włóż pozostały farsz i wymieszaj. Gotowy sos do pieczenia bakłażanaWlej powstały sos do naczynia żaroodpornego. Nałóż farsz do wydrążonych połówek bakłażanów. I ułóż w naczyniu żaroodpornym.Bakłażany faszerowane
  • Nagrzej piekarnik do 190℃. Grzanie góra/dół. Wstaw naczynie do piekarnika i piecz przez 40-50 minut. Bakłażany gotowe do pieczeniaJeśli zacznie się wierzch zapiekać za mocno, to przykryj folią aluminiową. Jeżeli lubisz, to możesz pod koniec pieczenia ułożyć na wierzch plastry sera żółtego.
  • Upieczone bakłażanyWyjmij upieczone bakłażany na talerz. Dopraw sos solą i pieprzem. Włóż łyżkę śmietany oraz posiekany koperek. Zakończenie sosuWymieszaj. Podawaj na gorąco.Upieczone bakłażany podane z sosem pomidorowymUpieczone bakłażany podane z sosem pomidorowym

Podobne wpisy