Ryba duszona w warzywach
Sprawdzony przepis na rybę duszoną w warzywach. Dodatek buraka nada potrawie niepowtarzalny smak i aromat. Oczywiście korzystaj z młodych warzyw.
Zapraszam do moich innych przepisów na potrawy z ryb oraz na Instagram.
Ryba duszona w warzywach
2
porcje30
minut25
minutKuchnia: polska / Potrawa: ryba duszona/ Stopień trudności: łatwe
Danie przygotowałem z ryby miruny. Miruna ma bardzo delikatne mięso, dlatego też jest obrabiana i mrożona na statkach od razu po złowieniu. Kupując rybę, zwróć uwagę, by glazura na filecie była bardzo cienka i przeźroczysta. Filet ryby nie może mieć części wysuszonych. Po rozmrożeniu i odcieknięciu wody mięso ryby powinno być jędrne. Wybieraj grubsze kawałki. Miruna to moja propozycja, oczywiście możesz przyrządzić inną rybę np. dorsza, morszczuka, mintaja lub jakąś rybę słodkowodną.
Składniki
300 g fileta z miruny
1 korzeń marchewki
1 korzeń pietruszki
kawałek korzenia selera
1 średni burak
1 duża cebula
1/2 małej cukinii
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka mąki – opcjonalnie
olej do smażenia
2 łyżki soku z cytryny
posiekany koperek
przyprawy: sól, pieprz czarny, 3 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, zioła prowansalskie, majeranek
Ryba duszona w warzywach – przepis
- Płat fileta miruny umyj pod ciepłą bieżącą wodą. Podziel na mniejsze porcje. Skrop sokiem z cytryny. Posól, popieprz i oprósz ziołami prowansalskimi oraz majerankiem.
- Marchewkę, pietruszkę oraz seler obierz i umyj pod bieżącą wodą. Odetnij końcówkę cukinii i umyj. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Warzywa pokrój w kostkę. Buraka obierz, umyj i pokrój w ćwierć talarki.
- Zagotuj w garnku szklankę wody. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Włóż pokrojone warzywa oprócz cebuli i cukinii. Gotuj pod przykryciem przez 10 minut.
- Rozgrzej na patelni olej. Włóż cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj obgotowane warzywa wraz z wywarem i cukinię. Przypraw solą pieprzem oraz ziołami. Ułóż na warzywach kawałki ryby. Duś pod przykryciem na małej mocy palnika przez 20 minut. Sprawdź, czy nie trzeba uzupełnić płyny na patelni.
- Wyłącz grzanie patelni. Wyjmij uduszoną rybę na talerz. Wlej do kubka parę łyżek sosu z patelni i ostudź. Wsyp łyżeczkę mąki i wymieszaj, tak by nie było grudek. Włóż do kubka 2 łyżki śmietany i dokładnie wymieszaj. Włącz grzanie patelni i wlej zawartość kubka. Posyp posiekanym koperkiem. Wymieszaj i sprawdź smak, jeżeli zajdzie potrzeba dopraw solą i pieprzem. Ułóż z powrotem kawałki ryby na warzywach i kilka minut poduś pod przykryciem.
- Rybę duszoną w warzywach podawaj z młodymi ziemniakami z wody, posypanymi koperkiem z dodatkiem ulubionej surówki.