||

Ryba duszona w warzywach

Sprawdzony przepis na rybę duszoną w warzywach. Dodatek buraka nada potrawie niepowtarzalny smak i aromat. Oczywiście korzystaj z młodych warzyw.

Zapraszam do moich innych przepisów na potrawy z ryb oraz na Instagram.

Ryba duszona w warzywach

Recipe by Marek
Ilość porcji

2

porcje
Czas przygotowania

30

minut
Czas duszenia

25

minut

Kuchnia: polska / Potrawa: ryba duszona/ Stopień trudności: łatwe

Danie przygotowałem z ryby miruny. Miruna ma bardzo delikatne mięso, dlatego też jest obrabiana i mrożona na statkach od razu po złowieniu. Kupując rybę, zwróć uwagę, by glazura na filecie była bardzo cienka i przeźroczysta. Filet ryby nie może mieć części wysuszonych. Po rozmrożeniu i odcieknięciu wody mięso ryby powinno być jędrne. Wybieraj grubsze kawałki. Miruna to moja propozycja, oczywiście możesz przyrządzić inną rybę np. dorsza, morszczuka, mintaja lub jakąś rybę słodkowodną.

Składniki

  • 300 g fileta z miruny

  • 1 korzeń marchewki

  • 1 korzeń pietruszki

  • kawałek korzenia selera

  • 1 średni burak

  • 1 duża cebula

  • 1/2 małej cukinii

  • 2 łyżki śmietany 18%

  • 1 łyżeczka mąki – opcjonalnie

  • olej do smażenia

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • posiekany koperek

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, 3 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, zioła prowansalskie, majeranek

Ryba duszona w warzywach – przepis

  • Płat fileta miruny umyj pod ciepłą bieżącą wodą. Podziel na mniejsze porcje. Skrop sokiem z cytryny. Posól, popieprz i oprósz ziołami prowansalskimi oraz majerankiem.Porcje przyprawionej ryby
  • Marchewkę, pietruszkę oraz seler obierz i umyj pod bieżącą wodą. Odetnij końcówkę cukinii i umyj. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Warzywa pokrój w kostkę. Buraka obierz, umyj i pokrój w ćwierć talarki.Pokrojone warzywa
  • Zagotuj w garnku szklankę wody. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Włóż pokrojone warzywa oprócz cebuli i cukinii. Gotuj pod przykryciem przez 10 minut.Podgotowane warzywa
  • Rozgrzej na patelni olej. Włóż cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj obgotowane warzywa wraz z wywarem i cukinię. Przypraw solą pieprzem oraz ziołami. Ułóż na warzywach kawałki ryby. Duś pod przykryciem na małej mocy palnika przez 20 minut. Sprawdź, czy nie trzeba uzupełnić płyny na patelni.Warzywa i ryba przygotowane do duszenia.
  • Wyłącz grzanie patelni.Przygotowanie sosu Wyjmij uduszoną rybę na talerz. Wlej do kubka parę łyżek sosu z patelni i ostudź. Wsyp łyżeczkę mąki i wymieszaj, tak by nie było grudek. Włóż do kubka 2 łyżki śmietany i dokładnie wymieszaj. Włącz grzanie patelni i wlej zawartość kubka. Posyp posiekanym koperkiem. Wymieszaj i sprawdź smak, jeżeli zajdzie potrzeba dopraw solą i pieprzem. Ułóż z powrotem kawałki ryby na warzywach i kilka minut poduś pod przykryciem.Uduszona ryba
  • Rybę duszoną w warzywach podawaj z młodymi ziemniakami z wody, posypanymi koperkiem z dodatkiem ulubionej surówki.Surówka

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *