Surówka z kapusty pekińskiej z burakami

Surówka z kapusty pekińskiej z burakami

Surówka z kapusty pekińskiej z burakami. Kapusta, buraki, marchewka plus przyprawy i mamy przepyszną surówkę do dania głównego lub samodzielne danie.

Zapraszam do moich innych przepisów na surówki oraz na Instagram.

Surówka z kapusty pekińskiej z burakami

Kuchnia: polska / Potrawa: surówka/ Stopień trudności: łatwe

Ilość porcji –3 porcje  Czas przygotowania – 30 minut  

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej z burakami, który przedstawiam, możesz zmieniać według swoich upodobań. Zamiast kapusty pekińskiej może być cienko poszatkowana kapusta biała. Do surówki możesz dodać ziarna np. słonecznika, dyni… Również zakwasić surówkę można octem winnym lub jabłkowym.

Składniki

  • 1/2 średniej kapusty pekińskiej
  • 3 ugotowane buraki
  • 1 średnia marchewka
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • sok z cytryny
  • 1/2 opakowania sosu sałatkowego – koperkowo – ziołowy
  • przyprawy: sól, pieprz czarny
  • 2 szczypty cukru – opcjonalnie

Surówka z kapusty pekińskiej z burakami – przepis

Ugotuj 3 buraki. Ja kupiłem już gotowane. Ostudź i obierz. Poszatkuj cienko kapustę pekińską. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Zetrzyj buraki.

Szatkowanie kapusty
Rozdrobnione składniki

Przełóż rozdrobnione składnik do miski. Przygotuj sos sałatkowy. Do kubka wsyp suche składniki sosu. Wlej 4 łyżki wody i 3 łyżki oleju oraz 2 łyżki soku z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Warzywa posól i popieprz. Dodaj cukier. Wszystko starannie wymieszaj.

Wymieszana surówka.

Odstaw surówkę na 30 min do lodówki. Podawaj do dań głównych lub jako samodzielny posiłek.

Surówka podana jako dodatek do dania głównego

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *