Surówka z kapusty pekińskiej z burakami
Surówka z kapusty pekińskiej z burakami. Kapusta, buraki, marchewka plus przyprawy i mamy przepyszną surówkę do dania głównego lub samodzielne danie.
Zapraszam do moich innych przepisów na surówki oraz na Instagram.
Surówka z kapusty pekińskiej z burakami
Kuchnia: polska / Potrawa: surówka/ Stopień trudności: łatwe
Ilość porcji –3 porcje Czas przygotowania – 30 minut
Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej z burakami, który przedstawiam, możesz zmieniać według swoich upodobań. Zamiast kapusty pekińskiej może być cienko poszatkowana kapusta biała. Do surówki możesz dodać ziarna np. słonecznika, dyni… Również zakwasić surówkę można octem winnym lub jabłkowym.
Składniki
- 1/2 średniej kapusty pekińskiej
- 3 ugotowane buraki
- 1 średnia marchewka
- 1/2 cebuli czerwonej
- sok z cytryny
- 1/2 opakowania sosu sałatkowego – koperkowo – ziołowy
- przyprawy: sól, pieprz czarny
- 2 szczypty cukru – opcjonalnie
Surówka z kapusty pekińskiej z burakami – przepis
Ugotuj 3 buraki. Ja kupiłem już gotowane. Ostudź i obierz. Poszatkuj cienko kapustę pekińską. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Zetrzyj buraki.
Przełóż rozdrobnione składnik do miski. Przygotuj sos sałatkowy. Do kubka wsyp suche składniki sosu. Wlej 4 łyżki wody i 3 łyżki oleju oraz 2 łyżki soku z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Warzywa posól i popieprz. Dodaj cukier. Wszystko starannie wymieszaj.
Odstaw surówkę na 30 min do lodówki. Podawaj do dań głównych lub jako samodzielny posiłek.