Papryka nadziewana ryżem i pieczarkami
||

Papryka nadziewana ryżem z pieczarkami

Papryka często gości na naszym stole. Jednym z najsmaczniejszych dań z papryki jest papryka faszerowana. Faszerować można innymi warzywami, kaszami lub mięsem.

Papryka jest warzywem, które zawiera całe spektrum witamin i składników mineralnych. Więcej o papryce znajdziesz tutaj. Zapraszam do moich innych przepisów z papryką oraz na Instagram.

Papryka nadziewana ryżem z pieczarkami

Ilość porcji

2

porcje
Czas przygotowania

45

minut
Czas duszenia

30

minut
Całkowity czas

75

minut

Danie bezmięsne, danie główne
Stopień trudności: łatwe
Moja szklanka ma pojemność 250 ml.
Do przyrządzenia papryki faszerowanej użyłem: papryki czerwonej, ryżu długoziarnistego w torebce 150 g. Równie dobrze może być papryka żółta i ryż brązowy. Smaczne będą też papryki nadziewane zamiast ryżu kaszą jęczmienną, gryczaną, jaglaną… Przyprawy dobierz według własnych upodobań.

Składniki

  • 2 większe papryki czerwone

  • 300 g świeżych pieczarek

  • 150 g ryżu długoziarnistego w torebce

  • 1/2 średniej cukinii

  • 1 większa cebula

  • 45 g oleju rzepakowego – 3 łyżki

  • 1 łyżeczka masła

  • 1 łyżka keczupu łagodnego

  • 1 łyżka śmietany 18%

  • 1 łyżka posiekanego koperku

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie, majeranek, sproszkowana papryka słodka

  • 1 szklanka wody

Papryka nadziewana ryżem z pieczarkami – przepis

  • Wlej do garnka 1,5 litra wody i zagotuj. Dodaj torebkę z ryżem i gotuj 20 minut na niskiej mocy palnika. Odcedź i ryż przełóż do miski.
  • Papryki przekrój wzdłuż na pół, usuń gniazda nasienne. Pieczarki, cukinie i papryki umyj pod letnią wodą.składniki
  • Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Pieczarki pokrój w słupki.pokrojone warzywa
  • Na patelni rozgrzej olej. Włóż cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj pieczarki, wymieszaj, Smaż przez 10 minut na średniej mocy palnika, mieszając.Pod koniec smażenia dodaj startą cukinię, posól, popieprz i smaż jeszcze chwilę.
  • Dodaj na patelnię ugotowany ryż, dopraw pieprzem i solą oraz ziołami. Dokładnie wymieszaj.farsz
  • Przecięte papryki lekko posól w środku i nadziej farszem Pozostaw jedną kopiastą łyżkę farszu do zagęszczenia sosu.Papryki nadziane farszem
  • Na patelni rozpuść masło, wlej wodę, dodaj pozostały farsz. Ułóż papryki. Duś pod przykryciem na małej mocy palnika. Od czasu do czasu poruszaj patelnią, by papryki nie przywarły do dna. Jeżeli zajdzie potrzeba, to uzupełnij wodę. Duś około 30 minut. Papryki powinny być kruche.
  • Odstaw patelnię z ognia. Wyjmij ostrożnie papryki na talerz. Jeżeli potrzeba wlej trochę gorącej wody. Włóż do patelni śmietanę, keczup i energicznie wymieszaj. Posyp sos koperkiem. Włóż z powrotem papryki i chwile całość podgrzej.
  • Podawaj faszerowane papryki na talerzu, obficie polane sosem.
    Smacznego.Papryka nadziewana ryżem i pieczarkami

Podobne wpisy