Makaron ze szpinakiem i pieczarkami
Coś na szybki obiad? Makaron ze szpinakiem i pieczarkami sprawdzi się idealnie. Szybki i prosty przepis dla każdego. Sos śmietanowy dopełni smaku potrawie.
Zapraszam do moich przepisów na szybki obiad oraz na Instagram.
Makaron ze szpinakiem i pieczarkami
Kuchnia: polska / Potrawa: makaron z sosem/ Stopień trudności: łatwe
Ilość porcji –2 porcje Czas przygotowania – 20 minut Czas pieczenia – 20 minut
W moim przepisie występuje boczek wędzony, jest to składnik opcjonalny. Jeżeli nie jesz mięsa, równie dobry będzie bez tego składnika. Śmietanę 30% można zastąpić 18%, bądź sosem beszamelowym.
SKŁADNIKI
- 200 g makaronu u mnie kolanka ozdobne
- 50 g boczku wędzonego opcjonalnie
- 1/2 średniej cebuli
- 5 małych pieczarek
- 5 pomidorów koktajlowych
- 3 kawałki szpinaku rozdrobnionego mrożonego
- 150 ml śmietanki 30%
- olej do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka czerwona, papryka wędzona, kurkuma…
- 1/2 szklanki wody po ugotowanym makaronie
Makaron ze szpinakiem i pieczarkami – przepis
Wyjmij z opakowania 3 porcje szpinaku, niech się odmraża. Zagotuj w garnku posolona wodę. Wsyp makaron. Gotuj do ulubionej miękkości. Odcedź. Pozostaw 1/2 szklanki wody po ugotowanym makaronie.
Obierz cebulę i pokrój w piórka. Oczyść i umyj pieczarki. Pokrój w pół – plasterki. Boczek pokrój w kostkę.
Nagrzej olej na patelni. Dodaj boczek. Smaż do zarumienienia. Dodaj cebulę i pieczarki. Smaż na średniej mocy palnika do momentu zarumienienia się grzybów.
Wlej pół szklanki wody po makaronie. Włóż na patelnię szpinak. Podsmaż, do momentu aż całkowicie się rozmrozi. Pomidory pokrój na pół wzdłuż i w dodaj na patelnię. Wlej śmietankę. Dopraw przyprawami. Wymieszaj. Chwilę podduś, aż sos zgęstnieje.
Włóż do sosu makaron. Wymieszaj i chwilę podduś.