||

Makaron ze szpinakiem i pieczarkami 

Coś na szybki obiad? Makaron ze szpinakiem i pieczarkami sprawdzi się idealnie. Szybki i prosty przepis dla każdego. Sos śmietanowy dopełni smaku potrawie.

Zapraszam do moich przepisów na szybki obiad oraz na Instagram.

Makaron ze szpinakiem i pieczarkami 

Kuchnia: polska / Potrawa: makaron z sosem/ Stopień trudności: łatwe

Ilość porcji –2 porcje  Czas przygotowania – 20 minut  Czas pieczenia – 20 minut

W moim przepisie występuje boczek wędzony, jest to składnik opcjonalny. Jeżeli nie jesz mięsa, równie dobry będzie bez tego składnika. Śmietanę 30% można zastąpić 18%, bądź sosem beszamelowym.

SKŁADNIKI

  • 200 g makaronu u mnie kolanka ozdobne
  • 50 g boczku wędzonego opcjonalnie
  • 1/2 średniej cebuli
  • 5 małych pieczarek
  • 5 pomidorów koktajlowych
  • 3 kawałki szpinaku rozdrobnionego mrożonego
  • 150 ml śmietanki 30%
  • olej do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka czerwona, papryka wędzona, kurkuma…
  • 1/2 szklanki wody po ugotowanym makaronie

Makaron ze szpinakiem i pieczarkami – przepis

Wyjmij z opakowania 3 porcje szpinaku, niech się odmraża. Zagotuj w garnku posolona wodę. Wsyp makaron. Gotuj do ulubionej miękkości. Odcedź. Pozostaw 1/2 szklanki wody po ugotowanym makaronie.

Obierz cebulę i pokrój w piórka. Oczyść i umyj pieczarki. Pokrój w pół – plasterki. Boczek pokrój w kostkę.

Pokrojony boczek i warzywa

Nagrzej olej na patelni. Dodaj boczek. Smaż do zarumienienia. Dodaj cebulę i pieczarki. Smaż na średniej mocy palnika do momentu zarumienienia się grzybów.

Smażenie boczku, cebuli i pieczarek

Wlej pół szklanki wody po makaronie. Włóż na patelnię szpinak. Podsmaż, do momentu aż całkowicie się rozmrozi. Pomidory pokrój na pół wzdłuż i w dodaj na patelnię. Wlej śmietankę. Dopraw przyprawami. Wymieszaj. Chwilę podduś, aż sos zgęstnieje.

Szpinak i pomidory na patelni
Sos ze śmietanką
Sos śmietanowy

Włóż do sosu makaron. Wymieszaj i chwilę podduś.

Gotowe danie

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *