Poświąteczna zapiekanka
Poświąteczna zapiekanka mięsno-warzywna to pomysł na smaczny obiad, a jednocześnie sposób na nie marnowania jedzenia.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.
Poświąteczna zapiekanka
4
porcje45
minut45
minut Kuchnia: polska Danie: zapiekanka Stopień trudności: łatwe
Do przyrządzenia zapiekanki, możesz użyć pieczonych lub gotowanych mięs różnych gatunków, jak również pozostałe kawałki wędlin. Dobór warzyw i przypraw zależy tylko od Twoich upodobań.
Składniki
300 g pozostałego mięsa i wędlin
4 średnie ziemniaki
2 marchewki
garść fasolki szparagowej mrożonej
1/2 kalarepy
1 mała cukinia
1 średnia cebula
przyprawy: sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie, rozmaryn
olej do smażenia
kilka łyżek wywaru z gotowanych warzyw
Poświąteczna zapiekanka – przepis
- Przygotuj wszystkie składniki. Marchewki, ziemniaki i kalarepę obierz, umyj i pokrój w kostkę, a marchew w talarki. Cukinię umyj i pokrój w pół plastry. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Mięso i wędliny pokrój w kostkę.
W dwóch garnkach zagotuj posoloną wodę. W jednym ugotuj na półtwardo ziemniaki, a w drugim również na półtwardo marchewkę, kalarepę i fasolkę szparagową. Ugotowane warzywa odcedź, przełóż do miski i odstaw. Zostaw trochę wywaru z gotowanej marchewki, kalarepy i fasoli.
- Rozgrzej na patelni olej, włóż podgotowane ziemniaki i smaż do momentu zarumienienia. Podsmażone ziemniaki przełóż do miski z warzywami.
- Rozgrzej olej na patelni, włóż cebulę, pokrojone mięso i cukinię i smaż do zeszklenia. Usmażoną zawartość patelni przełóż do miski z warzywami.
- Zawartość miski przypraw solą, pieprzem, ziołami i dokładnie wymieszaj silikonową szpatułką. Naczynie żaroodporne wyłóż folią aluminiową i posmaruj olejem. Wlej 3-4 łyżki wywaru warzywnego na dno. Przełóż zawartość miski do naczynia i wyrównaj wierzch.
- Wstaw naczynie żaroodporne do nagrzanego piekarnika do 200oC, grzanie góra/dół. Piecz pod przykryciem około 45 minut, aż warzywa będą miękkie. Upieczoną poświąteczną zapiekankę wyjmij z piekarnika.
- Poświąteczną zapiekankę podawaj z surówką z warzyw.