Poświąteczna zapiekanka podana z surówką
|

Poświąteczna zapiekanka

Poświąteczna zapiekanka mięsno-warzywna to pomysł na smaczny obiad, a jednocześnie sposób na nie marnowania jedzenia.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.

Poświąteczna zapiekanka

Recipe by Marek
Ilość porcji

4

porcje
Czas przygotowania

45

minut
Czas pieczenia

45

minut

Kuchnia: polska Danie: zapiekanka Stopień trudności: łatwe
Do przyrządzenia zapiekanki, możesz użyć pieczonych lub gotowanych mięs różnych gatunków, jak również pozostałe kawałki wędlin. Dobór warzyw i przypraw zależy tylko od Twoich upodobań.

Składniki

  • 300 g pozostałego mięsa i wędlin

  • 4 średnie ziemniaki

  • 2 marchewki

  • garść fasolki szparagowej mrożonej

  • 1/2 kalarepy

  • 1 mała cukinia

  • 1 średnia cebula

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie, rozmaryn

  • olej do smażenia

  • kilka łyżek wywaru z gotowanych warzyw

Poświąteczna zapiekanka – przepis

  • Przygotuj wszystkie składniki. Marchewki, ziemniaki i kalarepę obierz, umyj i pokrój w kostkę, a marchew w talarki. Cukinię umyj i pokrój w pół plastry. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Mięso i wędliny pokrój w kostkę. Składniki zapiekankiW dwóch garnkach zagotuj posoloną wodę. W jednym ugotuj na półtwardo ziemniaki, a w drugim również na półtwardo marchewkę, kalarepę i fasolkę szparagową. Ugotowane warzywa odcedź, przełóż do miski i odstaw. Zostaw trochę wywaru z gotowanej marchewki, kalarepy i fasoli.
  • Rozgrzej na patelni olej, włóż podgotowane ziemniaki i smaż do momentu zarumienienia. Podsmażone ziemniaki przełóż do miski z warzywami.Podsmażone ziemniaki
  • Rozgrzej olej na patelni, włóż cebulę, pokrojone mięso i cukinię i smaż do zeszklenia. Usmażoną zawartość patelni przełóż do miski z warzywami.Smażenie cebuli, cukinii i mięsa
  • Zawartość miski przypraw solą, pieprzem, ziołami i dokładnie wymieszaj silikonową szpatułką. Naczynie żaroodporne wyłóż folią aluminiową i posmaruj olejem. Wlej 3-4 łyżki wywaru warzywnego na dno. Przełóż zawartość miski do naczynia i wyrównaj wierzch.Zapiekanka gotowa do pieczenia
  • Wstaw naczynie żaroodporne do nagrzanego piekarnika do 200oC, grzanie góra/dół. Piecz pod przykryciem około 45 minut, aż warzywa będą miękkie. Upieczoną poświąteczną zapiekankę wyjmij z piekarnika.Upieczona zapiekanka
  • Poświąteczną zapiekankę podawaj z surówką z warzyw.SurówkaPoświąteczna zapiekanka podana z surówką

Podobne wpisy