Zupa rybna z dorsza czarnego
Smaczna, pożywna zupa rybna z filetów z kawałkami warzyw, które bardzo pasują do mięsa ryby. Zupa rybna z dorsza czarnego jest szybka i prosta w przygotowaniu.
Zapraszam do moich innych przepisów na zupy oraz na Instagram.
Zupa rybna z dorsza czarnego
2
porcje30
minut40
minut Kuchnia: polska Potrawa: zupa rybna Stopień trudności: łatwy
Do przygotowania zupy rybnej możesz wziąć filety ryb morskich lub słodkowodnych. Dobór warzyw zależy od twoich upodobań. Bulion przygotowałem na bazie zagęszczonego bulionu. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
300 g fileta dorsza czarnego
1 średnia marchewka
2 średnie ziemniaki
kawałek korzenia pietruszki
kawałek korzenia selera
1 średnia cebula
kawałek białej kapusty
ok. 10 strąków fasoli szparagowej
kawałek cukinii
1/2 papryki
5 pomidorów typu koktajlowego
przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka mielona słodka, ziele angielskie, 2 liście laurowe, zioła prowansalskie, majeranek
1 l bulionu drobiowego lub warzywnego – 4 szklanki
olej dosmażenia
1 łyżeczka masła do smażenia
posiekany koperek
sok z cytryny
Zupa rybna z dorsza czarnego – przepis
- Filet ryby umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na mniejsze kawałki. Skrop sokiem z cytryny, przypraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Kawałki ryby odstaw.
- Ziemniaki obierz i umyj. Pokrój w kostkę.
Marchewkę, korzeń pietruszki i selera obierz i umyj. Pokrój w kostkę. Połówkę papryki i kawałek cukinii umyj i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w piórka.Białą kapustę poszatkuj nożem.
Strąki fasoli pokrój na mniejsze kawałki.
- Rozgrzej na patelni olej, dodaj łyżeczkę masła. Włóż cebulę i smaż na małej mocy palnika do zeszklenie. Dodaj ziemniaki i smaż przez kilka minut.
- Zagotuj w garnku litr bulionu, dodaj kulki ziela angielskiego i liście laurowe. Włóż pokrojone warzywa i gotuj na małej mocy palnika przez 10-15 minut. Po tym czasie dodaj kawałki ryby i gotuj, aż wszystkie warzywa będą miękkie, ale nierozgotowane. Zupę rybną przypraw solą, pieprzem, papryką oraz ziołami.
- Ugotowaną zupę rybną z dorsza czarnego podawaj z białym pieczywem, posypaną posiekanym koperkiem. Zupa jest równie smaczna, zaprawiona śmietaną.