Zupa rybna z dorsz czarnego
|

Zupa rybna z dorsza czarnego

Smaczna, pożywna zupa rybna z filetów z kawałkami warzyw, które bardzo pasują do mięsa ryby. Zupa rybna z dorsza czarnego jest szybka i prosta w przygotowaniu.

Zapraszam do moich innych przepisów na zupy oraz na Instagram.

Zupa rybna z dorsza czarnego

Recipe by Marek
Ilość porcji

2

porcje
Czas przygotowania

30

minut
Czas gotowania

40

minut

Kuchnia: polska Potrawa: zupa rybna Stopień trudności: łatwy

Do przygotowania zupy rybnej możesz wziąć filety ryb morskich lub słodkowodnych. Dobór warzyw zależy od twoich upodobań. Bulion przygotowałem na bazie zagęszczonego bulionu. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 300 g fileta dorsza czarnego

  • 1 średnia marchewka

  • 2 średnie ziemniaki

  • kawałek korzenia pietruszki

  • kawałek korzenia selera

  • 1 średnia cebula

  • kawałek białej kapusty

  • ok. 10 strąków fasoli szparagowej

  • kawałek cukinii

  • 1/2 papryki

  • 5 pomidorów typu koktajlowego

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka mielona słodka, ziele angielskie, 2 liście laurowe, zioła prowansalskie, majeranek

  • 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego – 4 szklanki

  • olej dosmażenia

  • 1 łyżeczka masła do smażenia

  • posiekany koperek

  • sok z cytryny

Zupa rybna z dorsza czarnego – przepis

  • Filet ryby umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na mniejsze kawałki. Skrop sokiem z cytryny, przypraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Kawałki ryby odstaw.Przyprawiony filet ryby
  • Ziemniaki obierz i umyj. Pokrój w kostkę.Ziemniaki pokrojone w kostkę
    Marchewkę, korzeń pietruszki i selera obierz i umyj. Pokrój w kostkę. Połówkę papryki i kawałek cukinii umyj i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Warzywa pokrojone w kostkęBiałą kapustę poszatkuj nożem.Poszatkowana kapusta. Strąki fasoli pokrój na mniejsze kawałki.Pokrojona fasola szparagowa
  • Rozgrzej na patelni olej, dodaj łyżeczkę masła. Włóż cebulę i smaż na małej mocy palnika do zeszklenie. Dodaj ziemniaki i smaż przez kilka minut. Smażenie cebuli i ziemniaków
  • Zagotuj w garnku litr bulionu, dodaj kulki ziela angielskiego i liście laurowe. Włóż pokrojone warzywa i gotuj na małej mocy palnika przez 10-15 minut. Po tym czasie dodaj kawałki ryby i gotuj, aż wszystkie warzywa będą miękkie, ale nierozgotowane. Zupę rybną przypraw solą, pieprzem, papryką oraz ziołami.Gotowanie zupy rybnej
  • Ugotowaną zupę rybną z dorsza czarnego podawaj z białym pieczywem, posypaną posiekanym koperkiem. Zupa jest równie smaczna, zaprawiona śmietaną.Zupa rybna z dorsz czarnego

Podobne wpisy