Dorsz w sosie pomidorowo-paprykowym
Dorsz duszony w sosie pomidorowo-paprykowym to bardzo smaczna potrawa, pasująca jako danie obiadowe lub kolacyjne. Przepis łatwy i szybki w wykonaniu.
Zapraszam do przepisów na dania z ryb jak, również na Instagram.
Dorsz w sosie pomidorowo-paprykowym
1
porcja20
minut25
minutKuchnia: polska / Potrawa: ryba duszona/ Stopień trudności: łatwe
Składniki
250 g filetów z dorsza mrożonego
1 papryka czerwona
1/2 średniej cukinii
1 średni pomidor
1 cebula
przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka czerwona mielona, oregano, majeranek, zioła prowansalskie
posiekany koperek
1 łyżka śmietany 18%
olej do smażenia
sok z cytryny
Dorsz w sosie pomidorowo-paprykowym – przepis
- Mrożone dwa kawałki dorsza umyj pod bieżącą ciepłą wodą. Osusz ręcznikiem papierowym. Skrop obficie cytryną. Posól i popieprz kawałki ryby oraz posyp ziołami. Odstaw na bok.
- Paprykę przekrój wzdłuż na pół. Usuń gniazda na sienne i ogonek. Umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój wzdłuż na ćwiartki. Nastaw moc kuchenki mikrofalowej na największą. Ułóż części papryki w kuchence. Czas ustaw na 5 minut włącz kuchenkę. Po tym czasie wyłącz. Wyjmij paprykę i odstaw na kilka minut do ostudzenia. Zdejmij skórkę z kawałków papryki. Obierz cebulę i pokrój w piórka. Połowę cukinii umyj i usuń końcówkę. Pokrój w ćwierć plasterki.
- Rozgrzej na patelni olej, włóż cebulę i smaż do zeszklenia. Pokrój kawałki papryki na mniejsze i dodaj razem z cukinią do patelni. Wymieszaj warzywa. Wlej szklankę wody i zagotuj. Włóż na środek kawałki dorsza. Duś pod przykryciem na małej nocy palnika przez 25 minut.
Od czasu do czasu poruszaj patelnią. Umyj pomidora i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do patelni pod koniec duszenia. Wymieszaj i chwilę poduś.
- Po tym czasie wyłącz grzanie, wyjmij kawałki ryby na talerz. Warzywa i sos przelej do pojemnika blendera i spróbuj smak, przypraw solą , pieprzem, papryką i ziołami.
Zmiksuj na gładką masę. Przelej sos na patelnię. Posyp posiekanym koperkiem. Na środku ułóż kawałki dorsza.
- Rybę podawaj na talerzu razem z sosem. Możesz podać z ziemniakami, jak również z makaronem, który bardzo pasuje do sosu pomidorowo-paprykowego.