Dorsz w sosie pomidorowo paprykowym

Dorsz w sosie pomidorowo-paprykowym

Dorsz duszony w sosie pomidorowo-paprykowym to bardzo smaczna potrawa, pasująca jako danie obiadowe lub kolacyjne. Przepis łatwy i szybki w wykonaniu.

Zapraszam do przepisów na dania z ryb jak, również na Instagram.

Dorsz w sosie pomidorowo-paprykowym

Recipe by Marek
Ilość porcji

1

porcja
Czas przygotowania

20

minut
Czas duszenia

25

minut

Kuchnia: polska / Potrawa: ryba duszona/ Stopień trudności: łatwe

Składniki

  • 250 g filetów z dorsza mrożonego

  • 1 papryka czerwona

  • 1/2 średniej cukinii

  • 1 średni pomidor

  • 1 cebula

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka czerwona mielona, oregano, majeranek, zioła prowansalskie

  • posiekany koperek

  • 1 łyżka śmietany 18%

  • olej do smażenia

  • sok z cytryny

Dorsz w sosie pomidorowo-paprykowym – przepis

  • Mrożone dwa kawałki dorsza umyj pod bieżącą ciepłą wodą. Osusz ręcznikiem papierowym. Skrop obficie cytryną. Posól i popieprz kawałki ryby oraz posyp ziołami. Odstaw na bok.Porcje dorsza skropione sokiem z cytryny
  • Paprykę przekrój wzdłuż na pół. Usuń gniazda na sienne i ogonek. Umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój wzdłuż na ćwiartki. Nastaw moc kuchenki mikrofalowej na największą. Ułóż części papryki w kuchence. Czas ustaw na 5 minut włącz kuchenkę. Po tym czasie wyłącz. Wyjmij paprykę i odstaw na kilka minut do ostudzenia. Zdejmij skórkę z kawałków papryki. Obierz cebulę i pokrój w piórka. Połowę cukinii umyj i usuń końcówkę. Pokrój w ćwierć plasterki.Pokrojone warzywa
  • Rozgrzej na patelni olej, włóż cebulę i smaż do zeszklenia. Pokrój kawałki papryki na mniejsze i dodaj razem z cukinią do patelni. Wymieszaj warzywa. Wlej szklankę wody i zagotuj. Włóż na środek kawałki dorsza. Duś pod przykryciem na małej nocy palnika przez 25 minut. Duszenie ryby i warzywOd czasu do czasu poruszaj patelnią. Umyj pomidora i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do patelni pod koniec duszenia. Wymieszaj i chwilę poduś. Uduszona ryba i warzywa
  • Po tym czasie wyłącz grzanie, wyjmij kawałki ryby na talerz. Warzywa i sos przelej do pojemnika blendera i spróbuj smak, przypraw solą , pieprzem, papryką i ziołami. Miksowanie warzywZmiksuj na gładką masę. Przelej sos na patelnię. Posyp posiekanym koperkiem. Na środku ułóż kawałki dorsza.Dorsz w sosie pomidorowo paprykowym
  • Rybę podawaj na talerzu razem z sosem. Możesz podać z ziemniakami, jak również z makaronem, który bardzo pasuje do sosu pomidorowo-paprykowego. Uduszony dorsz w sosie pomidorowo-paprykowym

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *