Kotlety rybne z kaszą gryczaną
Kotlety rybne z dodatkiem kaszy gryczanej i podane z duszonymi w śmietanie pieczarkami to przepyszne danie na obiad lub kolację. Polecam gorąco ten przepis.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania z ryb oraz na Instagram.
Kotlety rybne z kaszą gryczaną
3
porcje45
minut20
minutKuchnia: kuchnia polska / Potrawa: kotlety z ryby/ Stopień trudności: łatwe
Kotlety rybne z kaszą gryczaną zrobiłem z mrożonych filetów ryby morskiej mintaja. Jest to ryba dziko żyjąca przede wszystkim w północnych rejonach Pacyfiku. Oczywiście możesz użyć innej ryby morskiej bądź słodkowodnej.
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
4 filety z mintaja
6 średnich pieczarek
1/2 paczki ugotowanej kaszy gryczanej białej
2 średnie cebule
2 jajka
2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia kotletów
przyprawy: pieprz czarny, sól, majeranek, papryka słodka mielona
posiekany koperek
łyżka masła
2 łyżki śmietany 18%
olej do smażenia
Kotlety rybne z kaszą gryczaną – przepis
- Zagotuj w garnku 1 litr posolonej wody. Włóż torebkę kaszy gryczanej białej. Gotuj na małej mocy palnika przez 15 minut. Wyjmij ugotowaną kaszę, odsącz i podziel na pół. Jedną połówkę włóż do miski.
- Umyj filety pod ciepłą bieżącą wodą. Rozmroź i odciśnij płyn z filetów. Pokrój na mniejsze kawałki. Zmiel w maszynce do mięsa. Zmielone mięso ryby przełóż do miski z kaszą.
- Cebule obierz. Jedną podziel na pół. Jedną połowę pokrój w drobną kostkę. Drugą w piórka. Rozgrzej na patelni olej. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż na małej mocy palnika do zarumienienia. Usmażoną cebulę dodaj do miski. Wbij dwa jajka. Wsyp 2 łyżki bułki tartej. Posól, popieprz, dodaj mieloną paprykę oraz majeranek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj,
- Rozgrzej olej na patelni. Wsyp bułkę tartą na talerz. Uformuj z masy rybnej kotlety i obtocz w bułce tartej. Zmniejsz moc palnika. Układaj kotlety na gorący tłuszcz. Smaż z oby stron przez kilka minut. Z tej ilości składników wyszło mi 9 kotletów rybnych z kaszą gryczaną.Uważaj, aby kotlety się nie przypaliły. Wyjmij kotlety z patelni. Włóż na patelnię cebulę pokrojoną w piórka i chwilę podsmaż. Włóż z powrotem kotlety na patelnię i ułóż na wierzch podsmażoną cebulę. Wlej do patelni 1/2 szklanki gorącej wody. Przykryj patelnię i podduś kotlety rybne na najmniejszej mocy palnika przez kilka minut.
- Pieczarki oczyść i usuń końcówki korzonka. Umyj pod bieżącą wodą. Pokrój w pół-talarki. Cebulę pokrój w pół-plasterki. Rozgrzej na patelni łyżkę masła. Włóż cebulę i smaż na małej mocy palnika do zeszklenia. Dodaj pokrojone pieczarki i smaż pod przykryciem przez 5 minut na średniej mocy palnika. Dodaj śmietanę i wymieszaj. Chwilę podduś. Popieprz i posól. Dodaj posiekany koperek. Wszystko wymieszaj i chwile podduś.
- Kotlety rybne z kaszą gryczaną podawaj z pieczarkami w śmietanie.