Zupa buraczkowa z pieczarkami

Zupa buraczkowa z pieczarkami

Pyszna i rozgrzewająca zupa buraczkowa z pieczarkami. Zrobiona na bulionie drobiowym z dużą ilością warzyw świetnie pasuje w jesienne i zimowe dni.

Zapraszam do moich innych przepisów na zupy oraz na Instagram.

Zupa buraczkowa z pieczarkami

Recipe by Marek
Ilość porcji

3

porcje
Czas przygotowania

20

minut
Czas gotowania

20

minut

Kuchnia: polska Danie: zupa  Stopień trudności: łatwe

Barszcz przygotowałem na bulionie drobiowo-warzywnym według tego przepisu. Mój wywar miałem zawekowany w słoiku o pojemności 0,5 litra. Do bulionu dodałem 250 ml wody, gdyż jest bardzo esencjonalny. Możesz równie dobrze ugotować zupę na mięsie. Buraczki kupiłem już ugotowane

Składniki

  • 0,75 litra bulionu drobiowo warzywnego

  • 3 średnie buraczki

  • 3 średnie pieczarki

  • 1/2 cebuli

  • garść poszatkowanej kapusty słodkiej

  • 2 średnie ziemniaki

  • 1 łyżka śmietany – opcjonalnie

  • olej do smażenia

  • przyprawy: sól, pieprz czarny

  • posiekany koperek

Zupa buraczkowa z pieczarkami – przepis

  • Pieczarki oczyść. Umyj i pokrój w słupki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pokrojone pieczarki i cebulaRozgrzej na patelni olej. Włóż pokrojoną cebulę i smaż na małej mocy palnika do zeszklenia. Dodaj pieczarki i podduś przez kilka minut pod przykryciem.Podduszone pieczarki
  • Bulion drobiowo warzywny przelej do garnka i zagotuj. BulionUgotowane buraki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, Ziemniaki obierz. Umyj i pokrój w kostkę.Starte buraki i pokrojone ziemniaki
  • Do gotującego się bulionu włóż warzywa oraz podduszone pieczarki. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Gotowanie zupy buraczkowej
  • Ugotowaną zupę buraczkową z pieczarkami podawaj posypaną posiekanym koperkiem bądź natką pietruszki. Zupę buraczkową możesz zabielić śmietaną.Zupa buraczkowa z pieczarkami

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *