Seromakowiec

Seromakowiec z gotowej masy makowej

Seromakowiec to bardzo smaczne ciasto na święta bożonarodzeniowe. Gotowa masa makowa z puszki sprawi, że przygotowanie ciasta staje się banalnie proste.

Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.

Seromakowiec z gotowej masy makowej

Recipe by Marek
Ilość porcji

12

porcji
Czas przygotowania

30

minut
Czas pieczenia

70

minut

Kuchnia: polska Danie: ciasto świąteczne Stopień trudności: łatwe

Do zrobienia seromakowca użyłem masy makowej z puszki o zawartości 23% maku i twarogu półtłustego. Spód ciasta zrobiłem z okrągłych biszkoptów. Wykorzystanie tych produktów do seromakowca sprawi, że przegotowanie ciasta jest szybkie i bardzo proste. Seromakowiec piekłem w okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm. Moja szklanka ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • Masa serowa

  • 500 g twarogu półtłustego – 2 kostki

  • 500 g jogurtu greckiego – 2 szklanki

  • 2 jajka

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 8 g cukru wanilinowego – 1/2 opakowania

  • 40 g budyniu waniliowego bez cukru – 1 opakowanie

  • kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa

  • sok z cytryny lub olejek cytrynowy

  • 850 g masy makowej z puszki

  • biszkopty okrągłe spód seromakowca

  • masło do wysmarowania tortownicy

Seromakowiec z gotowej masy makowej – przepis

  •  Włóż do miski twaróg i jogurt grecki. Wymieszaj za pomocą blendera, tak by masa nie miała grudek. Rozdrabnianie twarogu i jogurtuDo masy wbij dwa jajka oraz wsyp budyń waniliowy. Dodaj cukier i cukier wanilinowy. Wlej sok z cytryny lub olejek cytrynowy. Dodaj pomarańczową skórkę kandyzowaną. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj rózgą.Składniki masy serowej
  • Gotowa masa serowa
  • Nagrzej piekarnik do 180℃. Grzanie góra/dół. Posmaruj lekko masłem dno i boki formy. Wyłóż formę papierem do pieczenia. Na dnie ułóż okrągłe biszkopty. Spód ciasta z biszkoptówOtwórz puszkę z masą makową i wymieszaj. Masa makowa z puszkiUkładaj na biszkopty na przemian masę serową z masą makową. Układając drugą warstwę, układaj na masę serową masę makową itd. Z tej ilości masy serowej i makowej wyszły mi dwie warstwy. Rozłożona masa serowa i makowaNa wierzch seromakowca rozsmaruj masę serową.
  • Wstaw tortownicę do nagrzanego piekarnika. Piecz sernikomakowiec przez 70 minut. Sprawdzaj, czy góra się nie zapieka, jeżeli tak to przykryj folią aluminiową. Po tym czasie wyłącz piekarnik i uchyl lekko drzwiczki. Po 10 minutach wyjmij formę i odstaw do całkowitego wystudzenia. Gdy seromakowiec wystygnie, wyjmij go z tortownicy. Wierzch ciasta możesz pokryć masą czekoladową lub lukrem.Upieczony seromakowiec

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *