Gulasz z indyka w sosie własnym
|

Gulasz z indyka w sosie własnym

Gulasz z indyka w sosie własnym to proste do wykonania danie. Kruche mięso podane z kaszą i ulubionymi surówkami to idealny pomysł na rodzinny obiad.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne oraz na Instagram.

Gulasz z indyka w sosie własnym

Recipe by Marek
Ilość porcji

3

porcje
Czas przygotowania

30

minut
Czas duszenia

70

minut

Kuchnia: polska / Potrawa: gulasz/ Stopień trudności: łatwe

Do przyrządzenia gulaszu z indyka w sosie własnym użyłem mięsa gulaszowego z udźca indyka. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 700 g mięsa gulaszowego z udźca indyka

  • 1 średnia cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka słodka mielona, kilka ziaren ziela angielskiego, liście laurowe

  • łyżka kopiasta śmietany 18%

  • olej do smażenia

  • posiekany koperek

Gulasz z indyka w sosie własnym – przepis

  • Umyj mięso przeznaczone na gulasz z indyka w sosie własnym pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Umyte i osuszone mięsoObierz czosnek i przeciśnij przez praskę. Obierz i pokrój w talarki cebulę. Ułóż na talerzu kawałki mięsa. Oprósz solą, pieprzem i wymieszaj. Ułóż na mięsie talarki cebuli, rozłóż przeciśnięty czosnek, ziele angielskie i listki laurowe. Całość przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Przyprawione mięsoNajlepiej jest przygotować mięso wieczorem i przetrzymać przez noc w lodówce, wtedy dobrze przejdzie przyprawami.
  • Rozgrzej na patelni olej. Wyjmij mięso z lodówki i zdejmij z mięsa przyprawy. Włóż na patelnię z dobrze rozgrzanym tłuszczem część kawałków mięsa. Nie wkładaj wszystkich na raz, bo ochłodzisz olej, a mięso puści soki i nie będzie się smażyć tylko dusić. Smaż do momentu, aż się zarumieni. Dodaj pozostałe kawałki i smaż wszystko razem. Gdy całe mięso się zarumieni, dodaj pokrojoną cebulę i smaż do zeszklenia.Smażenie mięsa
  • Wlej do garnka 2 szklanki wody i zagotuj. Przełóż mięso z cebulą do garnka. Włóż ziele angielskie oraz liście laurowe.Duszenie mięsa.Duś pod przykryciem około 70 minut, aż mięso będzie całkowicie miękkie. W czasie duszenia spróbuj sosu i dopraw solą i pieprzem. Gdy mięso będzie miękkie, zdejmij garnek z palnika, dodaj śmietanę i wymieszaj, by nie było grudek, a sos był aksamitny. Posyp gulasz z indyka w sosie własnym posiekanym koperkiem i wymieszaj.Zaprawianie sosu śmietanąGulasz z indyka w sosie własnym
  • Gulasz z indyka w sosie własnym podałem z kaszą jęczmienną perłową i zestawem surówek: buraczki, surówka z marchewki oraz surówka z pekińskiej kapusty.Gulasz podany z kaszą i zestawem surówek

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *