|

Karp w galarecie – przepis tradycyjny

Karp w galarecie to tradycyjne danie podawane na Wigilię w polskich domach. Zapraszam do przepisu, który jest w mojej rodzinie od trzech pokoleń.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania z ryb oraz na Instagram.

Karp w galarecie – przepis tradycyjny

Recipe by Marek
Ilość porcji

3

porcje
Czas przygotowania

100

minut
Czas gotowania

20

minut

Kuchnia: kuchnia polska / Potrawa: karp w galarecie / Stopień trudności: łatwe

Kup karpia odmiany królewskiej jest łatwiejszy w obróbce, ze względu na mniejszą ilość łusek i większe ości. Ja kupuję karpia o wadze około 1,5 kg. Karp powinien mieć szkliste oczy i koniecznie niezapadnięte i czerwone skrzela. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • karp o wadze 1,5 kg

  • 1 średnia marchewka

  • 1 średnia pietruszka

  • 1/2 średniej cebuli

  • kawałek korzenia selera

  • groszek konserwowy – opcjonalnie

  • żelatyna – opakowanie na 1 l płynu

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe

  • cytryna

Wskazówki

  • Kupiłem karpia już wypatroszonego. Ręcznikiem papierowym zetrzyj śluz z ryby. Ostrym nożem odetnij głowę, ogon i płetwy. Usuń oczy i skrzela. Głowę, ogon i płetwy umyj dokładnie pod bieżącą wodą. Przełóż do garnka. Tuszę karpia umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój tuszę w dzwonka o szerokości około 2/5 cm. Każde dzwonko przekrój na pół. Mnie wyszło 13 kawałków ryby. Umyj jeszcze raz dzwonka. Ja przeznaczyłem do galarety 7 kawałków resztę do smażenia.Poporcjowany karp
  • Warzywa korzeniowe i cebulę obierz. Marchewkę i pietruszkę umyj. Włóż do garnka głową i płetwami. Gotowanie warzyw, głowy i płetw karpiaWlej 4 szklanki wody i zagotuj. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj na najmniejszej mocy palnika przez 60 minut. Wyjmij łyżką cedzakową głowę, płetwy i warzywa. Głowę i płetwy wyrzuć, a warzywa odłóż do dekoracji galarety. Wywar przecedź przez gęste sito.
  • Przelej do szerokiego garnka wywar. Włóż porcje ryby i zagotuj. Gotuj na najmniejszej mocy palnika przez 20 minut. Gotowanie porcji karpiaPo tym czasie wyjmij delikatnie łyżką cedzakową ugotowaną rybę i odłóż na talerz do wystygnięcia. Palcami usuń oście z kawałków ryby i ułóż w salaterce lub półmisku.Usunięte ości z karpia
  • Przecedź ponownie wywar przez gęste sitko. Dopraw solą i pieprzem. Zagotuj wywar. Zdejmij garnek z palnika. Wsyp 1/2 porcji żelatyny i dokładnie wymieszaj, tak by nie było grudek. Ugotowane warzywa pokrój w plasterki i wraz z zielonym groszkiem ułóż na kawałkach ryby. Zalej delikatnie rybę wywarem i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Przenieś naczynie do lodówki i pozostaw do stężenia galarety. Karpia w galarecie podawaj kawałkiem cytryny oraz pieczywem. Ja lubię karpia z ćwikłą.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *