Ryba po węgiersku – przepis
Ryba po węgiersku to smaczna potrawa, która zadowoli miłośników ryb. Soczyste kawałki miruny w panierce, a do tego duszone warzywa w sosie pomidorowym.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania z ryb oraz na Instagram.
Ryba po węgiersku
2
porcje25
minut25
minutKuchnia: kuchnia polska / Potrawa: ryba smażona / Stopień trudności: łatwe
Rybę po węgiersku przygotowałem z ryby miruny. Miruna ma bardzo delikatne mięso, dlatego też jest obrabiana i mrożona na statkach od razu po złowieniu. Kupując rybę, zwróć uwagę, by glazura na filecie była bardzo cienka i przeźroczysta. Filet ryby nie może mieć części wysuszonych. Wybieraj grubsze kawałki. Miruna to moja propozycja, oczywiście możesz przyrządzić inną rybę np. dorsza, morszczuka, mintaja… Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
300 g fileta z miruny
2 marchewka
1/2 korzenia pietruszki
kawałek korzenia selera
1 papryka
1 cebula
kawałek cukinii
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 jajko
mąka
olej
sok z cytryny
przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka słodka mielona, liście laurowe, ziele angielskie
Ryba po węgiersku – przepis
- Filet z miruny umyj pod ciepłą wodą. Pokrój na mniejsze kawałki. Skrop obficie sokiem z cytryny. Odstaw do rozmrożenia.
- Warzywa korzeniowe do ryby po węgiersku obierz i umyj pod bieżącą wodą. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Umyj i pokrój w półkrążki cukinię i paprykę.Cebulę obierz i pokrój w piórka. Rozgrzej na patelni olej, włóż cebulę i smaż na małej mocy palnika, aż będzie miękka.
- Przełóż usmażoną cebule do miski. Dolej na patelnię trochę oleju. Włóż starte i pokrojone warzywa, ziele angielskie i liście laurowe. Wlej szklankę wody. Wszystko wymieszaj i duś pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dodaj wody. Pod koniec duszenia dodaj do warzyw usmażoną cebulę oraz koncentrat pomidorowy. Przypraw solą, pieprzem i mieloną papryką. Wszystko starannie wymieszaj. Podduś przez chwilę. Gotowy farsz warzywny do ryby po węgiersku odstaw.
- Rybę osusz ręcznikiem papierowym. Kawałki ryby przekrój na mniejsze. Rybę lekko posól i opieprz. Wbij do miski jajko i roztrzep je widelcem. Obtocz kawałki miruny w jajku i w mące. Rozgrzej na patelni olej i połóż kawałki ryby. Smaż z obu stron na małej mocy palnika do zarumienienia.
- Przełóż usmażoną rybę do patelni z duszonymi warzywami i delikatnie wymieszaj. Podduś pod przykryciem przez kilka minut.
- Rybę po węgiersku podawaj z pieczywem.