Ryba po węgiersku

Ryba po węgiersku – przepis

Ryba po węgiersku to smaczna potrawa, która zadowoli miłośników ryb. Soczyste kawałki miruny w panierce, a do tego duszone warzywa w sosie pomidorowym.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania z ryb oraz na Instagram.

Ryba po węgiersku

Recipe by Marek
Ilość porcji

2

porcje
Czas przygotowania

25

minut
Czas duszenia

25

minut

Kuchnia: kuchnia polska / Potrawa: ryba smażona / Stopień trudności: łatwe

Rybę po węgiersku przygotowałem z ryby miruny. Miruna ma bardzo delikatne mięso, dlatego też jest obrabiana i mrożona na statkach od razu po złowieniu. Kupując rybę, zwróć uwagę, by glazura na filecie była bardzo cienka i przeźroczysta. Filet ryby nie może mieć części wysuszonych. Wybieraj grubsze kawałki. Miruna to moja propozycja, oczywiście możesz przyrządzić inną rybę np. dorsza, morszczuka, mintaja… Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 300 g fileta z miruny

  • 2 marchewka

  • 1/2 korzenia pietruszki

  • kawałek korzenia selera

  • 1 papryka

  • 1 cebula

  • kawałek cukinii

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • 1 jajko

  • mąka

  • olej

  • sok z cytryny

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka słodka mielona, liście laurowe, ziele angielskie

Ryba po węgiersku – przepis

  • Filet z miruny umyj pod ciepłą wodą. Pokrój na mniejsze kawałki. Skrop obficie sokiem z cytryny. Odstaw do rozmrożenia.
  • Warzywa korzeniowe do ryby po węgiersku obierz i umyj pod bieżącą wodą. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Umyj i pokrój w półkrążki cukinię i paprykę.Starte i pokrojone warzywaCebulę obierz i pokrój w piórka. Rozgrzej na patelni olej, włóż cebulę i smaż na małej mocy palnika, aż będzie miękka.Usmażona cebula
  • Przełóż usmażoną cebule do miski. Dolej na patelnię trochę oleju. Włóż starte i pokrojone warzywa, ziele angielskie i liście laurowe. Wlej szklankę wody. Wszystko wymieszaj i duś pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dodaj wody. Pod koniec duszenia dodaj do warzyw usmażoną cebulę oraz koncentrat pomidorowy. Przypraw solą, pieprzem i mieloną papryką. Wszystko starannie wymieszaj. Podduś przez chwilę. Gotowy farsz warzywny do ryby po węgiersku odstaw.Duszenie warzyw
  • Rybę osusz ręcznikiem papierowym. Kawałki ryby przekrój na mniejsze. Rybę lekko posól i opieprz. Wbij do miski jajko i roztrzep je widelcem. Obtocz kawałki miruny w jajku i w mące. Rozgrzej na patelni olej i połóż kawałki ryby. Smaż z obu stron na małej mocy palnika do zarumienienia.Usmażona ryba
  • Przełóż usmażoną rybę do patelni z duszonymi warzywami i delikatnie wymieszaj. Podduś pod przykryciem przez kilka minut.Gotowa ryba po węgiersku.
  • Rybę po węgiersku podawaj z pieczywem.Ryba po węgiersku

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *