Zupa na wywarze z ryby
|

Zupa jarzynowa na wywarze z ryby

Wykonanie tej zupy jest proste i nie wymaga wielkich umiejętności kucharskich. Zupa ta może być świetnym daniem jednogarkowym na szybki obiad.

Zapraszam do moich innych przepisów z ryb oraz na Instagram.

Zupa jarzynowa na wywarze z ryby

Ilość porcji

3

porcje
Czas przygotowania

25

minut
Czas gotowania

30

minuty

Zupa
Stopień trudności: łatwa
Miruna ma bardzo delikatne mięso, dlatego też jest obrabiana i mrożona na statkach od razu po złowieniu. Kupując rybę, zwróć uwagę, by glazura na filecie była bardzo cienka i przeźroczysta. Filet ryby nie może mieć części wysuszonych. Po rozmrożeniu i odcieknięciu wody mięso ryby powinno być jędrne. Wybieraj grubsze kawałki. Miruna to moja propozycja, oczywiście możesz przyrządzić zupę z np. dorsza, morszczuka, mintaja lub ryby słodkowodnej.

Moja szklanka ma pojemność 250 ml.

Zupa jarzynowa na wywarze z ryby

  • 300 g filetu mrożonego ryby miruny

  • 1 średnia marchewka

  • kawałek korzenia selera

  • 1 średnia cebula

  • kawałek papryki

  • 2 średnie ziemniaki

  • garść pokrojonej białej kapusty

  • 1/2 pomidora

  • 750 ml wody- 3 szklanki wody

  • ćwiartka cytryny

  • pokrojony koperek

  • 1/3 szklanki śmietany 18 % lub jogurt naturalny

Zupa jarzynowa na wywarze z ryby-przepis

  • Filet umyj pod bieżącą letnią wodą, lekko osusz z nadmiaru wody, skrop sokiem z cytryny i odstaw. Warzywa obierz, umyj pod bieżącą wodą i pokrój w średnią kostkę. Pokrojoną cebulę podziel na dwie części, jedną dodasz do wywaru, a drugą przesmażysz.WarzywaPokrojone warzywa
  • Warzywa umieść w garnku o pojemności minimum 2,5 litra, dodaj ziarna ziela angielskiego i liść laurowy, zalej 3 szklankami wody (750 ml). Przykryj pokrywką i zagotuj, zmniejsz moc palnika, na taką by wywar tylko lekko się gotował.
  • Rozgrzej na patelni masło, dodaj pozostałą część pokrojonej cebul i lekko ją zarumień. Dodaj do gotującego się wywaru rybę i zarumienioną cebulę. Przypraw do smaku solą i pieprzem, zioła dodaj na sam koniec gotowania. Gotuj jeszcze 20 minut. Zupę można ewentualnie zabielić śmietaną lub jogurtem naturalnym. Do szklanki dodaj śmietanę lub jogurt, dodaj trochę wywaru z garnka i wymieszaj energicznie, by się nie zważyło, wlej do zupy i delikatnie wymieszaj. Przelej zupę do talerzy i posyp posiekanym koperkiem. Podawaj z pieczywem. Zupa

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *