kotlet siekany z ryby

Kotlety siekane z ryby z cebulką

Przepyszne kotlety siekane z ryby z cebulką to propozycja na szybki obiad, jak również przystawkę. Do ich wykonania możesz użyć filetów z dowolnej ryby.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania z ryb oraz na Instagram.

Kotlety siekane z ryby z cebulką

Recipe by Marek
Ilość porcji

2

porcje
Czas przygotowania

25

minut
Czas smażenia

25

minut

Kuchnia: kuchnia polska / Potrawa: kotlety siekane / Stopień trudności: łatwe

Na kotlety nadaje się każda ryba słodkowodna, jak i morska. Dobrze sprawdzą się mrożone filety z ryb morskich. Ja użyłem filetów z morszczuka.

Składniki

  • 300 g rozmrożonych filetów z morszczuka, mintaja, dorsza…

  • 1 jajko

  • 2 łyżki bułki tartej

  • 1 średnia cebula

  • przyprawy: sól, pieprz czarny

  • olej do smażenia

  • 2 łyżki mąki

Kotlety siekane z ryby z cebulką – przepis

  • Obierz i pokrój cebulę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę i smaż na małej mocy palnika do zarumienienia. Usmażoną cebulę przełóż na talerzyk.
  • Rozmroź filety. Odciśnij wodę. Posiekaj lub pokrój mięso ryby na drobne kawałeczki. Przełóż do miski. Wbij jajko. Dodaj bułkę tartą oraz połowę usmażonej cebuli. Posól i popieprz. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie łyżką.składniki na kotlety
  • Na patelni rozgrzej olej. Z masy rybnej uformuj dwa owalne kotlety. Obtocz je w mące. Przełóż na patelnię. Smaż przez 2 minuty, z obu stron na złoty kolor. Zmniejsz całkowicie grzanie. Smaż pod przykryciem około 20 minut. Od czasu do czasu przewróć. Na koniec dodaj cebulę.Usmażone kotlety
  • Podawaj z ziemniakami z wody oraz surówką jako danie główne.
    Zapraszam do mojego przepisu na pulpety rybne w sosie koperkowym.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *