Śledzie w śmietanie z jabłkiem
||

Śledzie w śmietanie z jabłkiem

Śledzie w śmietanie z jabłkiem i ogórkiem kiszonym pyszne i proste w wykonaniu. Mogą być podane jako danie główne z ziemniakami lub jako zimna przekąska.

Zaprasza do moich innych przepisów na dania rybne oraz na Instagram.

Śledzie w śmietanie z jabłkiem i ogórkiem kiszonym

Ilość porcji – 4 porcje Czas przygotowania – 30 minut Czas oczekiwania – 2 godziny

Kuchnia: polska / Potrawa: śledź w śmietanie / Stopień trudności: łatwe

Składniki

  • 700 g filetów śledziowych
  • 1 średnie jabłko
  • 1/2 średniej cebuli czerwonej
  • 300 g śmietany kwaśnej 18 %
  • garść siekanego koperku
  • 1 jajko do dekoracji
  • 2 małe ogórki kiszone
  • sok z cytryny
  • przyprawy: pieprz czarny

Śledzie w śmietanie z jabłkiem i ogórkiem kiszonym – przepis

Zakupione filety śledziowe opłucz pod bieżącą wodą. Włóż do miski z zimną wodą. Mocz, zmieniając co pewien czas, kilka razy wodę. Długość moczenia zależy od stopnia zasolenia śledzi. Po wymoczeniu osusz filety ręcznikiem papierowym. Pokrój płaty na paski o szerokości 3 cm. Ugotuj jajko na twardo.

Jabłko obierz. Usuń gniazdo nasienne, ogonek i szypułkę. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ogórki pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i również pokrój w drobną kostkę. Koperek posiekaj.

Pokrojone składniki przełóż do miski. Dodaj śmietanę i sok z cytryny. Popieprz. Wszystko wymieszaj.

W salaterce ułóż śledzie i pozostałe składniki. Wszystko delikatnie wymieszaj. Odstaw na 30 minut. Spróbuj smak i ewentualnie dopraw.

Śledzie możesz udekorować pokrojonym jajkiem i koperkiem. Przed podaniem odstaw do lodówki, by potrawa przeszła wszystkimi smakami.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *