Szczupak smażony sauté

Przepyszny szczupak smażony sauté na oleju z dodatkiem masła. Ryba ta ma wyjątkowo smaczne mięso. Smażony szczupak może być daniem głównym, jak również ciepłą przekąską.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania z ryb oraz na Instagram.

Szczupak smażony sauté

Recipe by Marek
Ilość porcji

1

porcja
Czas przygotowania

40

minut
Czas smażenia

15 – 20

minut

Kuchnia: kuchnia polska / Potrawa: ryba smażona / Stopień trudności: łatwe

Nie kupuj szczupaka większego jak 1,5 kg. Większe sztuki mają zazwyczaj suche mięso. Mój miał 1 kg wagi.

Składniki

  • 1 szczupak

  • mąka pszenna

  • kawałek cebuli

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, sok z cytryny

  • 1 łyżeczka masła

  • olej do smażenia

Szczupak smażony sauté – przepis

  • Szczupaka najpierw oskrob z łuski, rozetnij jamę brzuszną i usuń wnętrzności. Pamiętaj, aby usunąć krew pod błoną koło kręgosłupa. Umyj rybę pod bieżącą wodą. Odetnij głowę, płetwy oraz ogon. Podziel na dzwonka o szerokości 4 cm. Każdy kawałek posól i popieprz. Skrop sokiem z cytryny i odstaw na 30 minut.Sprawiony szczupakDzwonka szczupaka przyprawione
  • Rozgrzej na patelni olej. Wsyp na talerz 2 łyżki mąki i obtocz dzwonka w mące. Układaj kawałki ryby na rozgrzany tłuszcz. Obtoczone w mące dzwonka szczupakaSmaż na stosunkowo niskiej mocy palnika z obu stron przez około 7 – 8 minut na stronę do uzyskania złotego koloru. Pod koniec smażenia dodaj łyżeczkę masła.Smażenia szczupaka
  • Pokrój cebulę w piórka i dodaj do smażonego szczupaka. Przykryj patelnię i smaż jeszcze przez kilka minut.Usmażony szczupak
  • Usmażonego szczupaka sauté podawaj z ulubioną surówką. Ja podałem z suróką z kiszonej kapusty i burzczków.Szczupak podany z surówką

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *