Szczupak smażony sauté
Przepyszny szczupak smażony sauté na oleju z dodatkiem masła. Ryba ta ma wyjątkowo smaczne mięso. Smażony szczupak może być daniem głównym, jak również ciepłą przekąską.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania z ryb oraz na Instagram.
Szczupak smażony sauté
1
porcja40
minut15 – 20
minutKuchnia: kuchnia polska / Potrawa: ryba smażona / Stopień trudności: łatwe
Nie kupuj szczupaka większego jak 1,5 kg. Większe sztuki mają zazwyczaj suche mięso. Mój miał 1 kg wagi.
Składniki
1 szczupak
mąka pszenna
kawałek cebuli
przyprawy: sól, pieprz czarny, sok z cytryny
1 łyżeczka masła
olej do smażenia
Szczupak smażony sauté – przepis
- Szczupaka najpierw oskrob z łuski, rozetnij jamę brzuszną i usuń wnętrzności. Pamiętaj, aby usunąć krew pod błoną koło kręgosłupa. Umyj rybę pod bieżącą wodą. Odetnij głowę, płetwy oraz ogon. Podziel na dzwonka o szerokości 4 cm. Każdy kawałek posól i popieprz. Skrop sokiem z cytryny i odstaw na 30 minut.
- Rozgrzej na patelni olej. Wsyp na talerz 2 łyżki mąki i obtocz dzwonka w mące. Układaj kawałki ryby na rozgrzany tłuszcz. Smaż na stosunkowo niskiej mocy palnika z obu stron przez około 7 – 8 minut na stronę do uzyskania złotego koloru. Pod koniec smażenia dodaj łyżeczkę masła.
- Pokrój cebulę w piórka i dodaj do smażonego szczupaka. Przykryj patelnię i smaż jeszcze przez kilka minut.
- Usmażonego szczupaka sauté podawaj z ulubioną surówką. Ja podałem z suróką z kiszonej kapusty i burzczków.