Pieczona miruna podana z surówką

Miruna zapiekana z warzywami

Aromatyczna miruna zapiekana z warzywami to przepyszne danie obiadowe lub na proszoną kolację. Warzywa są idealnym dodatkiem do mięsa ryby. Polecam.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania rybne oraz na Instagram.

Miruna zapiekana z warzywami

Recipe by Marek
Ilość porcji

2

porcje
Czas przygotowania

25

minut
Czas pieczenia

40

minut

Kuchnia: kuchnia polska / Potrawa: ryba pieczona / Stopień trudności: łatwe

Miruna ma bardzo delikatne mięso, dlatego też jest obrabiana i mrożona na statkach od razu po złowieniu. Kupując rybę, zwróć uwagę, by glazura na filecie była cienka i przeźroczysta. Filet ryby nie może mieć części wysuszonych. Po rozmrożeniu i odcieknięciu wody mięso ryby powinno być jędrne. Wybieraj grubsze kawałki. Miruna to moja propozycja, oczywiście możesz przyrządzić inną rybę np. dorsza, morszczuka, mintaja lub jakąś rybę słodkowodną. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 300 g fileta z miruny

  • średnia papryka

  • 1/2 cukinii

  • 1 marchewka

  • 1 korzeń pietruszki

  • kawałek selera

  • 2 średnie cebule

  • sok z cytryny

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka słodka mielona, ziele angielskie, liść laurowy, zioła prowansalskie, majeranek

  • olej do smażenia

Miruna zapiekana z warzywami – przepis

  • Filet miruny umyj w ciepłej wodzie. Osusz ręcznikiem papierowym. Podziel na mniejsze kawałki. Skrop sokiem z cytryny, Przypraw solą, pieprzem i ziołami. Odstaw.
  • Warzywa korzeniowe obierz i umyj. Usuń gniazda nasienne z papryki. Cukinię i paprykę umyj. Marchewkę, pietruszkę, seler i cukinię pokrój w kostkę natomiast paprykę na mniejsze kawałki. Obierz cebulę o pokrój w piórka.Pokrojone warzywa
  • Rozgrzej na patelni olej. Włóż pokrojoną cebulę i smaż do momentu zeszklenia. Wlej szklankę wody, dodaj pokrojoną marchewkę, pietruszkę i selera. Wymieszaj i duś pod przykryciem przez 10 minut. Na koniec duszenia dodaj cukinię i paprykę. Przypraw solą pieprzem, papryką mieloną oraz ziołami. Wszystko wymieszaj i chwilę podduś.Duszenie warzyw
  • Nagrzej piekarnik do temperatury 180o C, grzanie góra/dół. Naczynie żaroodporne wyłóż folią aluminiową. Przełóż warzywa do naczynia, a na wierzch połóż kawałki ryby. Ryba gotowa do pieczeniaPrzykryj zawartość folią i wstaw do piekarnika. Piecz przez 40 minut. Pieczona w ten sposób ryba będzie soczysta.Upieczona miruna z warzywami
  • Mirunę zapiekaną z warzywami podawaj z ulubiona surówką lub ziemniakami z wody.Pieczona miruna z warzywami podana z surówką

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *