Sernik z karmelizowanymi bananami
Sernik z karmelizowanymi bananami to ciasto o wyczuwalnym smaku bananów i wilgotnej konsystencji. Przepis sprawdzony, prosty i szybki w przygotowaniu.
Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz dna Instagram.
Sernik z karmelizowanymi bananami
12
porcji30
minut70
minutKuchnia: polska Danie: sernik Stopień trudności: łatwe
Do przygotowania sernika wybierz banany niezbyt dojrzałe. Wszystkie składniki przygotuj w temperaturze pokojowej. Moja szklanka ma 250 ml pojemności.
Składniki
500 g twarogu półtłustego
500 g jogurtu greckiego
2 jajka
3 łyżki cukru pudru
8 g cukru wanilinowego – 1/2 opakowania
40 g budyniu bananowego bez cukru – 1 opakowanie
100 g rodzynek
40 g budyniu waniliowego bez cukru – 1 opakowanie
14 okrągłych biszkoptów
100 g rodzynek
2 banany
łyżka cukru
łyżeczka masła
Sernik z karmelizowanymi bananami – przepis
- Wsyp do kubka 100 g rodzynek i zalej gorącą wodą.
- Banany obierz i przekrój wzdłuż. Posyp cukrem z obu stron. Rozgrzej na patelni masło. Ułóż banany na rozgrzanym maśle. Smaż na średniej mocy palnika z obu stron do momentu, aż zmiękną i się zarumienią. Karmelizowane banany blenduj na gładkie piure. Odstaw do wystygnięcia.
- Twaróg przełóż do miski, Dodaj 500 g jogurtu greckiego. Rozdrobnij blenderem, tak by nie było grudek. Do masy serowej wsyp 3 łyżki cukru pudru, 8 g cukru wanilinowego oraz całe opakowanie budyniu bananowego. Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę. Wbij do masy serowej dwa jajka, dodaj zblendowane banany i wymieszaj mikserem na gładką masę. Namoczone rodzynki przełóż na sitko i spłucz ciepłą wodą. Odciśnij i wysusz ręcznikiem papierowym. Dodaj rodzynki do masy serowej i wymieszaj łyżką.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 180o C, grzanie góra/dół. Dno tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia i zaciśnij formę. Bok posmaruj masłem. Na dnie ułóż biszkopty. Przełóż masę serową do tortownicy. Wierzch wyrównaj łyżką maczaną w wodzie. Wstaw tortownicę do piekarnika. Piecz 70 minut. Sprawdzaj, czy góra się nie zapieka, jeżeli tak to przykryj folią aluminiową. Po tym czasie wyłącz grzanie i lekko uchyl drzwiczki piekarnika, pozostaw na 15 minut. Wyjmij sernik z karmelizowanymi bananami i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
- Całkowicie zimny sernik z karmelizowanymi bananami wyjmij z tortownicy i przełóż na talerz. Włóż do naczynia ceramicznego 5 kostek czekolady mlecznej. Wstaw naczynie do mikrofali i włącz urządzenie na 15 sekund. Pomieszaj czekoladę. Powtórz tę czynność, aż czekolada się rozpuści. Również możesz rozpuścić czekoladę, wstawiając naczynie do gorącej wody. Polej sernik czekoladą. Sernik możesz przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.