Sernik z karmelizowanymi bananami

Sernik z karmelizowanymi bananami

Sernik z karmelizowanymi bananami to ciasto o wyczuwalnym smaku bananów i wilgotnej konsystencji. Przepis sprawdzony, prosty i szybki w przygotowaniu.

Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz dna Instagram.

Sernik z karmelizowanymi bananami

Recipe by Marek
Ilość porcji

12

porcji
Czas przygotowania

30

minut
Czas pieczenia

70

minut

Kuchnia: polska Danie: sernik Stopień trudności: łatwe

Do przygotowania sernika wybierz banany niezbyt dojrzałe. Wszystkie składniki przygotuj w temperaturze pokojowej. Moja szklanka ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 500 g twarogu półtłustego

  • 500 g jogurtu greckiego

  • 2 jajka

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 8 g cukru wanilinowego – 1/2 opakowania

  • 40 g budyniu bananowego bez cukru – 1 opakowanie

  • 100 g rodzynek

  • 40 g budyniu waniliowego bez cukru – 1 opakowanie

  • 14 okrągłych biszkoptów

  • 100 g rodzynek

  • 2 banany

  • łyżka cukru

  • łyżeczka masła

Sernik z karmelizowanymi bananami – przepis

  • Wsyp do kubka 100 g rodzynek i zalej gorącą wodą.
  • Banany obierz i przekrój wzdłuż. Posyp cukrem z obu stron. Banany przygotowane do karmelizacjiRozgrzej na patelni masło. Ułóż banany na rozgrzanym maśle. Smaż na średniej mocy palnika z obu stron do momentu, aż zmiękną i się zarumienią. Smażenie bananówKarmelizowane banany blenduj na gładkie piure. Odstaw do wystygnięcia.

    Blendowanie bananów
  • Twaróg przełóż do miski, Dodaj 500 g jogurtu greckiego. Rozdrobnij blenderem, tak by nie było grudek. Do masy serowej wsyp 3 łyżki cukru pudru, 8 g cukru wanilinowego oraz całe opakowanie budyniu bananowego. Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę. Wbij do masy serowej dwa jajka, dodaj zblendowane banany i wymieszaj mikserem na gładką masę. Przygotowywanie masy serowejNamoczone rodzynki przełóż na sitko i spłucz ciepłą wodą. Odciśnij i wysusz ręcznikiem papierowym. Dodaj rodzynki do masy serowej i wymieszaj łyżką.Masa serowa
  • Nagrzej piekarnik do temperatury 180o C, grzanie góra/dół. Dno tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia i zaciśnij formę. Bok posmaruj masłem. Na dnie ułóż biszkopty. Przełóż masę serową do tortownicy. Wierzch wyrównaj łyżką maczaną w wodzie. Wstaw tortownicę do piekarnika. Piecz 70 minut. Sprawdzaj, czy góra się nie zapieka, jeżeli tak to przykryj folią aluminiową. Po tym czasie wyłącz grzanie i lekko uchyl drzwiczki piekarnika, pozostaw na 15 minut. Wyjmij sernik z karmelizowanymi bananami i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.Upieczony sernik z karmelizowanymi bananami
  • Całkowicie zimny sernik z karmelizowanymi bananami wyjmij z tortownicy i przełóż na talerz. Włóż do naczynia ceramicznego 5 kostek czekolady mlecznej. Wstaw naczynie do mikrofali i włącz urządzenie na 15 sekund. Pomieszaj czekoladę. Powtórz tę czynność, aż czekolada się rozpuści. Również możesz rozpuścić czekoladę, wstawiając naczynie do gorącej wody. Polej sernik czekoladą. Sernik możesz przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.Sernik z bananami polany czekoladą

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *