Sernik jogurtowy z wiśniową frużeliną
|

Sernik jogurtowy z wiśniową frużeliną

Sernik jogurtowy z wiśniową frużeliną to przepyszne ciasto, które zawsze się udaje. Frużelina dopełni doznań smakowych sernika. Bardzo prosty przepis.

Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.

Sernik jogurtowy z wiśniową frużeliną

Recipe by Marek
Ilość porcji

16

porcji
Czas przygotowania

30

minut
Czas pieczenia

70

minut

Kuchnia: polska Danie: sernik Stopień trudności: łatwe

Do zrobienia sernika jogurtowego z wiśniową frużeliną użyłem twarogu półtłustego. Spód i boki ciasta zrobiłem z okrągłych biszkoptów. Sernik piekłem w okrągłej tortownicy o średnicy 22 cm. Ciasto według tego przepisu nie będzie zbyt słodkie, jeżeli lubisz słodkie ciasto, to zwiększ ilość cukru. Moja szklanka ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • Sernik

  • 500 g twarogu półtłustego

  • 600 g jogurtu greckiego

  • 2 jajka

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 8 g cukru wanilinowego – 1/2 opakowania

  • 40 g budyniu waniliowego bez cukru – 1 opakowanie

  • okrągłe biszkopty

  • kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa

  • olejek rumowy

  • Frużelina wiśniowa

  • 400 g wiśni mrożonych

  • 1 łyżka cukru

  • 1 łyżka kisielu wiśniowego

Sernik jogurtowy z wiśniową frużeliną – przepis

  • Włóż do miski twaróg i jogurt grecki. Wymieszaj za pomocą miksera lub blendera tak by masa nie miała grudek.Rozdrabnianie twarogu z jogurtem
  • Do masy wbij dwa jajka oraz wsyp budyń waniliowy. Dodaj cukier i cukier wanilinowy. Wlej olejek rumowy. Składniki masy serowejWszystkie składniki wymieszaj rózgą lub mikserem na małych obrotach, na gładką masę sernikową.Mieszanie masy sernikowejPomarańczową kandyzowaną skórkę posiekaj nożem na drobno i dodaj do masy sernikowej. Wszystko wymieszaj.Gotowa masa sernikowa
  • Nagrzej piekarnik do 170℃. Grzanie góra/dół. Na dno tortownicy połóż papier do pieczenia. Ułóż okrągłe biszkopty. Ułóż również biszkopty po obwodzie tortownicy. Rozłożone biszkopty w tortownicyNa biszkopty rozłóż masę serową i wygładź wierzch.
  • Masa serowa w tortownicy
  • Wstaw sernik do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 70 minut, jeżeli wierzch ciasta zacznie się za mocno zapiekać, przykryj folią aluminiową. Po tym czasie wyłącz grzanie piekarnika, uchyl lekko drzwiczki i odczekaj 10 minut. Wyjmij sernik i odstaw do całkowitego wystygnięcia.Upieczony sernik
  • Włóż do garnka z grubym dnem zamrożone wiśnie. Przykryj pokrywką. Podgrzewaj na najmniejszej mocy palnika, przez około 10 minut do całkowitego rozmrożenia, pomieszaj od czasu do czasu. Dodaj łyżkę cukru. Wiśnie puszczą sporo soku. Odlej 1/4 szklanki soku i ostudź. Wsyp łyżkę kisielu wiśniowego, dokładnie wymieszaj. Wlej zawartość do wiśni i wymieszaj. Pogotuj chwilę i zdejmij garnek z palnika.Frużelina wiśniowa
  • Całkowicie zimną frużelinę wiśniową rozłóż na powierzchni sernika. Sernik jogurtowy z frużeliną wiśniową przechowuj w lodówce.Sernik jogurtowy z wiśniową frużelinąSernik jogurtowy z wiśniową frużeliną

Podobne wpisy