Pieczone jabłko

Jabłka pieczone z rodzynkami i miodem

Sezon na jabłka trwa. Proponuję przepyszny deser mojego dzieciństwa – jabłka pieczone z rodzynkami i miodem. Prosty, tani i szybki przepis dla każdego.

Zapraszam do moich przepisów na desery i ciasta oraz na Instagram.

Jabłka pieczone z rodzynkami i miodem

Recipe by Marek

Danie: deser/ Potrawa: pieczone jabłko/ Stopień trudności: łatwe

Składniki

  • 3 jabłka kwaskowate

  • rodzynki

  • 3 łyżeczki miodu

  • cynamon do posypania

Jabłka pieczone z rodzynkami i miodem – przepis

  • Jabłka umyj pod bieżącą wodą. Zetnij 1/3 jabłka wraz z ogonkiem.Jabłka do pieczeniaObcięte jabłka
  • Wydrąż łyżeczką lub nożem gniazda nasienne. Uważaj, by nie przebić jabłka.Wydrążone jabłka
  • Do każdego wgłębienia włóż kilka rodzynek i dodaj łyżeczkę miodu. Posyp cynamonem.Jabłka z rodzynkami i miodem
  • Nagrzej piekarnik do 180 °C, grzanie góra/dół. Przełóż jabłka na blachę i przykryj częścią z ogonkiem. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz, aż będą miękkie. Moje jabłka piekły się ok. 30 minut. Czas pieczenia zależy od odmiany i wielkości jabłek.
  • Upieczone jabłka możesz podać z lodami.Pieczone jabłko z lodami

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *