Jabłka pieczone z rodzynkami i miodem
Sezon na jabłka trwa. Proponuję przepyszny deser mojego dzieciństwa – jabłka pieczone z rodzynkami i miodem. Prosty, tani i szybki przepis dla każdego.
Zapraszam do moich przepisów na desery i ciasta oraz na Instagram.
Jabłka pieczone z rodzynkami i miodem
Danie: deser/ Potrawa: pieczone jabłko/ Stopień trudności: łatwe
Składniki
3 jabłka kwaskowate
rodzynki
3 łyżeczki miodu
cynamon do posypania
Jabłka pieczone z rodzynkami i miodem – przepis
- Jabłka umyj pod bieżącą wodą. Zetnij 1/3 jabłka wraz z ogonkiem.
- Wydrąż łyżeczką lub nożem gniazda nasienne. Uważaj, by nie przebić jabłka.
- Do każdego wgłębienia włóż kilka rodzynek i dodaj łyżeczkę miodu. Posyp cynamonem.
- Nagrzej piekarnik do 180 °C, grzanie góra/dół. Przełóż jabłka na blachę i przykryj częścią z ogonkiem. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz, aż będą miękkie. Moje jabłka piekły się ok. 30 minut. Czas pieczenia zależy od odmiany i wielkości jabłek.
- Upieczone jabłka możesz podać z lodami.