Bułki drożdżowe z jabłkami i kruszonką
Bułki drożdżowe z jabłkami i kruszonką polane lukrem cytrynowym to przepyszny dodatek do kawy. Przepis bardzo łatwy i tani z ogólnie dostępnych składników.
Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.
Bułki drożdżowe z jabłkami i kruszonką
14
bułeczek90
minut30
minutSzklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
Ciasto drożdżowe
500 g mąki tortowej typ 450-3 i 1/4 szklanki
szczypta soli100 g cukru-0,4 szklanki
8 g cukru wanilinowego-1/2 paczki 16 gramowej
14 g drożdży suchych- 2 opakowania
2 żółtka
1 całe jajko
100 g masła-1/2 kostki
230 ml mleka- niecała szklanka
szczypta soli
7 niedużych jabłek
1/2 łyżeczki cynamonu
6 łyżeczek cukru
Kilkanaście borówek amerykańskich
Kruszonka
100 g mąki pszennej – 0,7 szklanki
33 g cukru – 3 łyżki
40 g masła – 1/5 kostki
3 g cukru wanilinowego – 1 łyżeczka
Lukier cytrynowy
170 g cukru pudru – 1 szklanka
sok z cytryny
Bułki drożdżowe z jabłkami i kruszonką – przepis
- Rozpuść w garnku masło. Podgrzej mleko. Przesiej przez sito do miski mąkę. Wsyp cukier oraz cukier wanilinowy. Posól. Wsyp drożdże. Wszystkie suche składniki wymieszaj łyżką. Wbij do miski 1 całe jajko i 2 żółtka. Wlej ciepłe mleko. Mieszaj ciasto ręką lub mikserem do momentu, gdy zacznie odchodzić od ręki. Wlej do ciasta rozpuszczone masło. Mieszaj ciasto do chwili, gdy cały tłuszcz zostanie wchłonięty. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ja wykorzystuję piekarnik z zapaloną żarówką.
- Do miski wsyp 100 g mąki pszennej, 1 łyżeczkę cukru wanilinowego i 3 łyżki cukru. Zimne masło pokrój na mniejsze kawałki i połóż na wierzch. Palcami połącz wszystkie składniki, aż powstaną grudki ciasta. Jeżeli pozostanie niewykorzystana część kruszonki, możesz ją zamrozić.
- Jabłka umyj i obierz. Przekrój na pół. Usuń ogonki i gniazda nasienne.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat oprószony delikatnie mąką. Lekko zagnieć. Rozwałkuj z ciasta placek o grubości około 1 cm. Wykrawaj kubkiem o średnicy 10 cm kółka z ciasta. Odkładaj na blachę. Dnem szklanki zrób w kółkach wgłębienie.
- Wsyp do szklanki cynamon i 4 łyżeczki cukru i wymieszaj. Oprósz wgłębienia w kółkach.
Układaj połówki jabłek przecięciem do góry we wgłębienia w cieście. Każde jabłko obsyp kruszonką. Na środek jabłka ułóż borówkę.
- Nagrzej piekarnik do 180oC grzanie góra/dół. Wstaw blachę z bułkami do piekarnika. Piecz przez około 25 – 30 minut do zbrązowienia ciasta. Wyjmij upieczone bułeczki z jabłkami i ostudź na kratce.
- Do kubka wlej 4 łyżki soku z cytryny. Dodaj 3/4 cukru pudru. Rozetrzyj całość i sprawdź konsystencję lukru. Jeżeli jest rzadki, to dodaj cukru, jeżeli za gęsty dodaj sok. Lukier nie powinien być zbyt gęsty. Pamiętaj o tym, że z czasem lukier będzie gęstniał i zastygnie całkowicie. Polukruj upieczone bułeczki.