Maślaki duszone w sosie śmietanowym
W lesie rośnie mnóstwo maślaków, nic tylko zbierać i przegotowywać przepyszne dania jak maślaki duszone w sosie śmietanowym. Prosty i szybki przepis.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania bezmięsne oraz na Instagram.
Maślaki duszone w sosie śmietanowym
2
porcje20
minut25
minutKuchnia: wegetariańska / Potrawa: duszone maślaki / Stopień trudności: łatwe
Zbierając w lesie maślaki, wybieraj osobniki małe i średnie. Nie odcinaj nóżek, gdyż nie są twarde i łykowate po przyrządzeniu. Moja szklanka ma 250 ml pojemności.
Składniki
600 g obranych maślaków
1 duża cebula
40 g masła 1/5 kostki
przyprawy: sól, pieprz czarny, kilka ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe
posiekany koperek
2 łyżki śmietany 18%
Maślaki duszone w sosie śmietanowym – przepis
- Grzyby oczyść z igliwia i piachu. Z kapeluszy zdejmij skórkę. Pokrój na mniejsze części. Przełóż grzyby do sitka i umyj pod bieżącą wodą. Nie mocz maślaków, bo nasiąkną wodą i będą niesmaczne.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Rozgrzej na patelni masło. Włóż pokrojoną cebulę i smaż do zeszklenia.
- Przełóż grzyby na patelnię. Wlej 1/2 szklanki wody i wymieszaj. Więcej wody nie potrzeba, gdyż maślaki puszczą dużo soku. Dodaj ziarenka ziela angielskiego oraz listki laurowe. Duś pod przykryciem na małej mocy palnika przez 20 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i zredukuj nadmiar wywaru. Dodaj do grzybów 2 łyżki śmietany oraz posiekany koperek. Przypraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Poduś przez kilka minut.
- Maślaki w sosie śmietanowym podawaj z makaronem, kasza lub ziemniakami. Ja wybrałem kaszę jęczmienną perłową.