Medaliony z kaszą i surówką
||

Medaliony z kurczaka w sosie śmietanowym

Medaliony z kurczaka w sosie śmietanowym świetna propozycja na świąteczny obiad. Delikatne mięso podane z kaszą jęczmienną i surówką.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania mięsne  oraz na Instagram.

Medaliony z kurczaka w sosie śmietanowym

Medaliony z kurczaka w sosie śmietanowym

Recipe by Marek
Ilość porcji

4

porcje
Czas przygotowania

30

minut
Czas duszenia

40

minut

Kuchnia: polska  / Potrawa: medaliony z kurczaka / Stopień trudności: łatwe

Składniki

  • 500 g filetów z kurczaka

  • 1 średnia cebula

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, ziarna ziela angielskiego, liście laurowe, papryka słodka…

  • 150 g śmietany 30%

  • 2 ząbki czosnku

  • olej do smażenia

Medaliony z kurczaka w sosie śmietanowym – przepis

  • Cebulę obierz i pokrój w talarki. Piersi z kurczaka umyj. Osusz ręcznikiem papierowym. Piersi z kurczakaPokrój w poprzek włókien na plastry o grubości 2 cm. Każdy plaster rozgnieć delikatnie dłonią. Ułóż plastry na talerzu. Posól, popieprz i oprósz papryką. Ułóż na wierzchu cebulę, ziarna ziela angielskiego i liście laurowe. Przykryj folią i odstaw na 30 min do lodówki, by mięso przeszło przyprawami.Przyprawione mięso
  • Obierz ząbki czosnku i posiekaj nożem. Wyjmij mięso z lodówki. Zdejmij cebulę, ziele angielskie i liście laurowe. Na patelni rozgrzej olej. Ułóż na gorący tłuszcz medaliony. Smaż z obu stron na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodaj cebulę i posiekany czosnek. Chwilę podsmaż.Smażenie medalionów i cebuli
  • W garnku zagotuj 1//2 litra wody. Przełóż wszystko z patelni do garnka, dodaj przyprawy. Duś pod przykryciem, aż mięso będzie całkiem miękkie.Duszenie medalionów
  • Odlej do miseczki kilka łyżek sosu. Dodaj śmietanę 30% i od razu dokładnie wymieszaj. Wlej roztwór i dodaj posiekany koperek. Wszystko wymieszaj. Podawaj z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej z burakami.Uduszone medaliony

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *