Ziemniaki zapiekane z brokułami
Ziemniaki zapiekane z brokułami to proste i smaczne danie obiadowe. Ten wegetariański posiłek jest bardzo sycący.
Zapraszam do moich innych przepisów bezmięsnych oraz na Instagram.
Ziemniaki zapiekane z brokułami
3
porcje30
minut30
minutKuchnia: wegetariańska / Potrawa: zapiekanka / Stopień trudności: łatwe
Składniki
brokuł – 500 g
9 niedużych ziemniaków
przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka słodka, rozmaryn
Sos
150 g śmietany 18 %
1/2 cebuli
masło do smażenia
50 ml wody
przyprawy: sól, pieprz czarny
1 łyżeczka mąki
posiekany koperek
Ziemniaki zapiekane z brokułami – przepis
- Ziemniaki umyj dokładnie. Ja swoje wyszorowałem szczoteczką. Jeżeli masz większe ziemniaki to przekrój na pół. Ugotuj ziemniaki w posolonej wodzie. Ziemniaki powinny być al dente.
- Podziel brokuł na różyczki. Umyj. Zagotuj w garnku posoloną wodę. Włóż brokuł do gotującej się wody. Gotuj nie więcej niż 3 – 4 minuty. Powinien być jędrny.
- Nagrzej piekarnik do 190 °C, grzanie z termoobiegiem. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Ułóż ziemniaki. Dnem szklanki lub kubka rozgnieć każdy ziemniak. Skrop olejem. Posól, popieprz i przypraw papryką i rozmarynem. Wstaw blachę do piekarnika. Piecz około 20 – 25 minut. Po upieczeniu wyjmij blachę.
- Obierz cebulę. Pokrój w kostkę. Rozgrzej masło na patelni. Dodaj cebulę i smaż do momentu, aż się ładnie zarumieni. Do garnka włóż śmietanę. Wlej wodę. Posól i popieprz. Trzepaczką wymieszaj. Dodaj mąkę i usmażoną cebulę, wymieszaj, by nie było grudek.
- Nagrzej piekarnik do 180 °C, grzanie góra/dół. Wysmaruj olejem naczynie żaroodporne i posyp bułką tartą. Ułóż na dnie ziemniaki. Na nich połóż brokuł i polej wszystko sosem śmietanowym.
- Wstaw naczynie do piekarnika. Piecz około 30 minut. Wyjmij upieczoną zapiekankę. Podawaj posypaną posiekanym koperkiem.