Gulasz jarski z warzyw podany z kluskami

Jarski gulasz warzywny

Gulasz warzywny to zdrowe jarskie danie, zawierające różnorakie warzywa, które dostarczają ważnych składników odżywczych. Prosty i szybki w przygotowaniu.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania bezmięsne oraz na Instagram.

Jarski gulasz warzywny

Recipe by Marek
Ilość porcji

3

porcje
Czas przygotowania

30

minut
Czas duszenia

15

minut

Kuchnia: kuchnia jarska / Potrawa: gulasz warzywny/ Stopień trudności: łatwe

Do przygotowania jarskiego gulaszu wykorzystaj warzywa świeże. Warzywa mrożone po ugotowaniu nie wyglądają zbyt apetycznie. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 2 marchewki

  • 1 korzeń pietruszki

  • 1/2 korzenia selera

  • 2 cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 papryka

  • 1 mała cukinia

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka mielona słodka, papryka mielona wędzona, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, keczup

  • olej do smażenia

  • posiekany koperek

Jarski gulasz warzywny – przepis

  • Marchewki, pietruszkę i seler obierz, umyj i pokrój w kostkę. Cebule obierz i pokrój w piórka. Odetnij końcówki cukinii, umyj i pokrój w grubszą kostkę. Usuń gniazdo nasienne z papryki, umyj i pokrój w dużą kostkę. Ząbki czosnku obierz i posiekaj nożem.Pokrojone warzywa
  • Włóż do rondelka pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Zalej wodą, tak by woda tylko zakrywała warzywa. Gotowanie warzywPrzypraw solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem na małej mocy palnika do momentu, aż warzywa będą na pół twarde.
  • Rozgrzej na patelni olej. Włóż pokrojoną cebulę i smaż do momentu, aż cebula będzie szklista. Dodaj połowę pokrojonej cukinii oraz posiekany czosnek. Smaż pod przykryciem na małej mocy palnika do chwili, aż będzie miękka. Pod koniec smażenia przypraw solą, pieprzem, papryką słodką i wędzoną. Smażenie składników na pastęWymieszaj i chwilę podduś. Przełóż zawartość do miski i zblenduj na gładką pastę.Blendowanie pastyPasta warzywna
  • Pastę dodaj do podgotowanych warzyw, dołóż pozostałą cukinię i paprykę, Składniki na jarski gulasz warzywnywymieszaj i gotuj na małej mocy palnika do momentu, aż warzywa zmiękną. Warzywa nie mogą być rozgotowane, a powinny być jędrne. Pod koniec duszenia przypraw ziołami oraz ewentualnie keczupem.Gotowy jarski gulasz warzywny
  • Proponuję jarski gulasz warzywny podać z kluskami z parzonego ciasta, przepis znajdziesz tutaj.Jarski gulasz warzywny podany z kluskami

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *