Ciasto z frużeliną wiśniową
|

Kruchy placek z frużeliną wiśniową

Kruchy placek z frużeliną wiśniową to przepyszny deser na letni dzień. Wiśnie są teraz najsmaczniejsze, więc korzystajmy. Przepis łatwy i szybki.

Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.

Kruchy placek z frużeliną wiśniową

Recipe by Marek
Ilość porcji

12

porcji
Czas przygotowania

40

minut
Czas pieczenia

55

minut

Kuchnia: polska / Potrawa: ciasto / Stopień trudności: łatwe

Składniki

  • Kruszonka

  • 400 g mąki pszennej -2 1/2 szklanki

  • 150 g zimnego masła lub margaryny – 3/4 kostki

  • 120 g cukru – 1/2 szklanki

  • 8 g cukru wanilinowego

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 jajka

  • szczypta soli

  • Frużelina

  • 600 g wydrylowanych wiśni – 750 g z pestkami

  • 40 g cukru – 3 łyżki

  • 30 g kisielu wiśniowego błyskawicznego – 1 opakowanie

  • sok z 1/2 cytryny

Kruchy placek z frużeliną wiśniową – przepis

  • Zimne masło podziel na małe kawałki. Włóż do miski suche składniki kruszonki i wymieszaj. Dodaj masło i krajaczem rozdrobnij .Siekanie masłaWbij jajko. Dłońmi wymieszaj wszystkie składniki do momentu, aż powstaną jednolite grudki. kruszonkaKruszonkę przykryj i wstaw do lodówki.
  • Wiśnie umyj i wydryluj. Przełóż do garnka z grubym dnem. Zasyp cukrem. Wyciśnij sok z cytryny. Ustaw najmniejszą moc palnika i doprowadź wiśnie do wrzenia. Zdejmij garnek z palnika. Wsyp błyskawiczny kisiel. Dokładnie wymieszaj. Dodawanie skrobiGotowa frużelina ma konsystencję kisielu.Gotowa frużelina wiśniowa
  • Tortownicę wysmaruj masłem i oprósz mąką. Wsyp na dno tortownicy połowę kruszonki. Wyrównaj łyżką powierzchnię. Przełóż frużelinę na kruszonkę i rozprowadź po całej powierzchni. Frużelina położona na kruszonkęPozostała kruszonkę rozsyp równomiernie na frużelinę.
  • Nagrzej piekarnik do 180℃. Grzanie góra/dół. Wstaw tortownicę. Piecz 55 minut.  Sprawdzaj, czy góra się nie zapieka, jeżeli tak to przykryj folią aluminiową. Upieczone ciasto ostudź na kratce. Upieczone ciasto z frużeliną wiśniowąNajlepiej kroić po całkowitym wystygnięciu.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *