Kalarepa nadziewana warzywami
Lato to okres, w którym królują warzywa. Kalarepa nadziewana warzywami to świetna propozycja na letni obiad. Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu danie.
Zapraszam do moich innych przepisów na dania bezmięsne oraz na Instagram.
Kalarepa nadziewana warzywami
1
porcja30
minut30
minut
Kuchnia: jarska Danie: warzywa faszerowane Stopień trudności: łatwe
Aby potrwa, którą przyrządzimy z kalarepy, była smaczna i zdrowa, należy wybrać odpowiednie warzywo. Kupuj ciężkie bulwy o średniej wielkości. Liście powinny być świeże i zielone. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
1 średnia kalarepa
1 marchewka
kawałek korzenia pietruszki
kawałek korzenia selera
1/2 papryki
1/2 średniej cebuli
1 jajko
100 g ryżu
przyprawy: sól, pieprz czarny, majeranek, tymianek, zioła prowansalskie
olej i masło do smażenia
1 łyżka śmietany
posiekany koperek
2 plastry pomidora
Kalarepa nadziewana warzywami – przepis
- Ugotuj ryż na sypko.
- Kalarepę umyj i obierz. Zagotuj w garnku wodę i posól. Włóż kalarepę i gotuj przez 15 minut. Po ugotowaniu odstaw do ostygnięcia.
- Kalarepę przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż środek za pomocą łyżki stołowej. Wydrążone kawałki kalarepy posiekaj nożem na drobne kawałki. Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera obierz i umyj. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Paprykę umyj i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj łyżeczkę masła i włóż pokrojoną cebulę. Smaż do momentu zeszklenia. Dodaj starte i pokrojone warzywa oraz posiekaną kalarepę. Smaż przez kilka minut, mieszając. Podsmażone warzywa włóż do miski z ryżem. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Wymieszaj. Wbij jajko i dokładnie wymieszaj całość.
- Wydrążone połówki kalarepy wypełnij dokładnie farszem i ułóż na patelni. Włóż pozostały farsz na patelnię i wlej szklankę wody. Ułóż na kalarepach po plastrze pomidora. Duś pod przykryciem na małej mocy palnika przez 30 minut. Uzupełniaj płyn w czasie duszenia.
- Wyjmij uduszone kalarepy. Sos dopraw solą i pieprzem, Dodaj łyżkę śmietany i posiekany koperek, wymieszaj. Włóż z powrotem kalarepy i chwilę podduś.
- Kalarepy faszerowane warzywami przełóż na talerz i podawaj z sosem.