Kalarepy faszerowane warzywami
||

Kalarepa nadziewana warzywami

Lato to okres, w którym królują warzywa. Kalarepa nadziewana warzywami to świetna propozycja na letni obiad. Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu danie.

Zapraszam do moich innych przepisów na dania bezmięsne oraz na Instagram.

Kalarepa nadziewana warzywami

Recipe by Marek
Ilość porcji

1

porcja
Czas przygotowania

30

minut
Czas duszenia

30

minut




Kuchnia: jarska Danie: warzywa faszerowane Stopień trudności: łatwe

Aby potrwa, którą przyrządzimy z kalarepy, była smaczna i zdrowa, należy wybrać odpowiednie warzywo. Kupuj ciężkie bulwy o średniej wielkości. Liście powinny być świeże i zielone. Szklanka moja ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • 1 średnia kalarepa

  • 1 marchewka

  • kawałek korzenia pietruszki

  • kawałek korzenia selera

  • 1/2 papryki

  • 1/2 średniej cebuli

  • 1 jajko

  • 100 g ryżu

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, majeranek, tymianek, zioła prowansalskie

  • olej i masło do smażenia

  • 1 łyżka śmietany

  • posiekany koperek

  • 2 plastry pomidora

Kalarepa nadziewana warzywami – przepis

  • Ugotuj ryż na sypko.
  • Kalarepę umyj i obierz. Zagotuj w garnku wodę i posól. Włóż kalarepę i gotuj przez 15 minut. Po ugotowaniu odstaw do ostygnięcia.Obrana kalarepa
  • Kalarepę przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż środek za pomocą łyżki stołowej. Wydrążone kawałki kalarepy posiekaj nożem na drobne kawałki. Wydrążone kalarepyMarchewkę, pietruszkę i kawałek selera obierz i umyj. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Paprykę umyj i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Starte i pokrojone warzywa
  • Na patelni rozgrzej olej, dodaj łyżeczkę masła i włóż pokrojoną cebulę. Smaż do momentu zeszklenia. Zeszklona cebulaDodaj starte i pokrojone warzywa oraz posiekaną kalarepę. Smaż przez kilka minut, mieszając. Podsmażanie warzywPodsmażone warzywa włóż do miski z ryżem. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Wymieszaj. Wbij jajko i dokładnie wymieszaj całość.Doprawiony farszGotowy farsz
  • Wydrążone połówki kalarepy wypełnij dokładnie farszem i ułóż na patelni. Włóż pozostały farsz na patelnię i wlej szklankę wody. Ułóż na kalarepach po plastrze pomidora. Duś pod przykryciem na małej mocy palnika przez 30 minut. Uzupełniaj płyn w czasie duszenia.Duszenie faszerowanych kalarep
  • Wyjmij uduszone kalarepy. Sos dopraw solą i pieprzem, Dodaj łyżkę śmietany i posiekany koperek, wymieszaj.Przygotowanie sosu Włóż z powrotem kalarepy i chwilę podduś.Gotowe karalepy faszerowane warzywami
  • Kalarepy faszerowane warzywami przełóż na talerz i podawaj z sosem.Kalarepy faszerowane warzywami

Podobne wpisy