Sernik na zimno z serka mascarpone
Sezon na truskawki w pełni, czyli czas na zrobienie sernika na zimno z truskawkami. To jedno z najsmaczniejszych ciast na upalne dni.
Zapraszam do moich innych przepisów na ciasta oraz na Instagram.
Sernik na zimno z serka mascarpone
12
porcji60
minut4
godzinyKuchnia: polska Danie: ciasto Stopień trudności: łatwe
Szklanka moja ma 250 ml pojemności.
Składniki
500 g truskawek
250 g serka mascarpone
2 serki waniliowe po 130 g
1 opakowanie galaretki wiśniowej z cukrem
1 opakowanie galaretki przezroczystej z cukrem
12 okrągłych biszkoptów
Sernik na zimno z serka mascarpone-przepis
- Przygotuj wszystkie składniki.
- Truskawki umyj pod bieżącą wodą. Usuń szypułki i pokrój wzdłuż na pół. Odstaw.
- Wsyp galaretkę wiśniową do kubka. Wlej 1/4 szklanki gorącej wody i dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia się żelatyny. Wstaw kubek do naczynia z zimną wodą i ostudź rozpuszczoną galaretkę.
- Galaretkę przezroczystą wsyp do naczynia i zalej 1,5 szklanki gorącej wody. Wymieszaj dokładnie do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Ostudź galaretkę w zimnej wodzie do temperatury pokojowej. Wstaw naczynie z galaretką do lodówki. Jeżeli chcesz by galaretka szybko stężała, to wstaw na chwilę do zamrażalnika. Wyjmij, gdy będzie półpłynna.
- Przełóż serki waniliowe i serek mascarpone do miski. Wymieszaj mikserem. Wlej ostudzoną galaretkę wiśniową i wymieszaj z masą serową.
- Tortownicę wyłóż folią spożywczą. Ułóż na dnie biszkopty. Przełóż masę serową na biszkopty i wyrównaj wierzch. Wstaw tortownice do lodówki, by masa lekko stężała.
- Ułóż na wierzchu masy serowej przekrojone truskawki, pozostaw kilka sztuk do dekoracji. Zalej truskawki półpłynną galaretką przezroczystą. Wstaw sernik na zimno z truskawkami na kilka godzin do lodówki.
- Podawaj sernik na zimno udekorowany truskawkami.