|

Naleśniki ze szpinakiem i jajkiem

Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu naleśniki ze szpinakiem i jajkiem ugotowanym na twardo. Można podać jako danie główne lub przystawkę.

Zapraszam do moich przepisów na dania mączne oraz na Instagram.

Naleśniki ze szpinakiem i jajkiem

Recipe by Marek
Ilość porcji

12

naleśników
Czas przygotowania

60

minut
Czas smażenia

20

minut

Kuchnia: jarska  Danie: naleśniki  Stopień trudności: łatwe

Do przygotowania farszy użyłem szpinaku rozdrobnionego mrożonego. Moja szklanka ma 250 ml pojemności.

Składniki

  • Ciasto naleśnikowe

  • 160 g mąki tortowej typ 450 – 1 szklanka

  • 165 ml mleka o zawartości 3,2% tłuszczu – 0,7 szklanki

  • 165 ml wody – 0,7 szklanki

  • 1 jajko

  • 1 łyżka oleju

  • szczypta soli

  • Farsz do naleśników

  • 300 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego

  • 1 duża cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 jajka

  • łyżka śmietany 18%

  • przyprawy: sól, pieprz czarny, majeranek

Naleśniki ze szpinakiem i jajkiem – przepis

  • Przygotuj wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe w temperaturze pokojowej.
    Mąkę przesiej przez sito do miski. W ten sposób usuniesz ewentualne paprochy i jednocześnie ją napowietrzysz. Wlej do naczynia, całe mleko i połowę wody. Dodaj cukier, który spowoduje, że placki będą miały ładny kolor po usmażeniu. Wbij do płynu jajko. Posól płyn. Rózgą dokładnie wymieszaj jajko z mlekiem i wodą. Zacznij wlewać płyn do mąki. Jednocześnie mieszaj rózgą bądź mikserem powstające ciasto. Gdy ciasto będzie gęstnieć, dodawaj powoli pozostałą wodę. Rada: Nie wlewaj całej wody na raz. O wiele lepiej jest wyrabiać ciasto gęściejsze. Jak ciasto będzie miało gładką konsystencję i nie będzie miało grudek, wlej resztę wody. Mieszaj do połączenia wszystkich składników. Ciasto będzie stosunkowo rzadkie. Ciasto nie co zgęstnieje w czasie odpoczywania. Z takiego ciasta łatwo smażyć cienkie naleśniki. Wlej do ciasta olej. Dokładnie wymieszaj całość. Dodanie oleju sprawi, że nie będziesz musiał smarować patelni tłuszczem w czasie smażenia placków. Przykryj i odstaw na 30 minut, by ciasto odpoczęło. Przed smażeniem pierwszego naleśnika, nagrzej dobrze patelnię. W ten sposób pierwszy placek będzie zawsze udany. Wlej na patelnię porcję ciasta. Smaż do zarumienienia się placka. Przewróć na drugą stronę. Usmażone placki odkładaj na talerz. Dobierz tak moc palnika, by zapiekanie placków nie następowało za szybko, bo będą surowe w środku. Upieczone placki odkładaj na talerz odwrócony do góry nogami.Smażenie naleśników
  • Ugotuj 3 jajka na twardo. Ostudź i obierz ze skorupki. Krajakiem pokrój jajka w kostkę.Pokrojone jajka
  • Obierz cebulę i czosnek. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj nożem. Rozgrzej na patelni olej i wsyp cebulę. Smaż do momentu zeszklenia. Dodaj czosnek i chwilę podsmaż.Smażenie cebuli
  • Dodaj do smażonej cebuli zamrożony szpinak i smaż do całkowitego rozpuszczenia. Posól, popieprz i dodaj majeranek, podsmaż chwilę, by odparować wodę ze szpinaku. Włóż łyżkę śmietany i pokrojone jajka. Wymieszaj wszystkie składniki. Farsz szpinakowo jajeczny
  • Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Nakładaj farsz na placek i zwijaj w rulon. Zawijanie naleśnikówOdkładaj zwinięte naleśniki do naczynia żaroodpornego. Posmaruj naleśniki olejem.
  • Nagrzej piekarnik do 180℃. Grzanie góra/dół. Wstaw naczynie z naleśnikami. Piecz bez przykryci przez 15 minut. Włącz termoobieg i piecz do zarumienienia. Wyłącz piekarnik.Upieczone naleśniki
  • Włóż do miseczki jogurt, majonez, musztardę i miód. Wymieszaj wszystkie składniki. Dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekany koperek. Wszystko wymieszaj.Przygotowywanie sosu
  • Naleśniki przełóż na talerz i polej sosem.Naleśniki ze szpinakiem polane sosem jogurtowo - musztardowym

Podobne wpisy