Surówka z marchwi, jabłka i pora

Surówka z marchwi, jabłka i pora

Bardzo smaczna i zdrowa surówka z marchwi, jabłka i pora. Świetny dodatek pełen witamin do obiadu lub samodzielne danie na drugie śniadanie.

Zapraszam do moich przepisów na surówki oraz na Instagram.

Surówka z marchwi, jabłka i pora

Recipe by Marek
Ilość porcji

4

porcje
Czas przygotowania

30

minut
Czas chłodzenia

30

minut

Kuchnia: polska / Potrawa: surówka / Stopień trudności: łatwe

Składniki

  • 2 duże marchewki

  • 1 duże jabłko o winnym smaku

  • 10 cm białej części pora

  • 1 łyżeczka startego chrzanu

  • przyprawy: cukier, sól, pieprz czarny

  • sok z cytryny

  • 2 łyżki śmietany 18% lub gęstego jogurtu

Surówka z marchwi, jabłka i pora – przepis

  • Odetnij końcówki marchwi, obierz i umyj pod bieżącą wodą. Zetrzyj marchewki na tarce do jarzyn z dużymi oczkami.Starta marchewka
  • Jabłko umyj i obierz ze skórki. Zetrzyj na tych samych oczkach co marchew.Starta marchew i jabłko
  • Odetnij około 10 cm białej części pora. Utnij końcówkę. Umyj pod bieżąca wodą. Pokrój w cienkie krążki lub na drobniejsze części. Pokrojony porJeżeli wolisz łagodniejszy smak surówki, to sparz przez chwilę pora gorącą wodą. Odcedź i dodaj do pozostałych warzyw. Dodaj również dwie łyżki śmietany  kwaśnej 18 % lub gęstego jogurtu np. greckiego. Przypraw surówkę solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Składniki surówkiWszystkie składniki starannie wymieszaj i odstaw do lodówki na przynajmniej 30 minut.
  • Surówka z marchwi, jabłka i pora podawaj do dania głównego lub jako oddzielny posiłek – drugie śniadanie lub kolację.Gotowa surówka

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *